InstagramKıbrısManşet

Baybora: Güvensizliğin ana unsuru siyasetin kendisidir

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Mustafa Baybora, kooperatifler üzerindeki siyasi vesayetin son bulması ve kooperatiflerin öz kaynakları ile kurduğu Kooperatif Merkez Bankası ve İştiraklerin kooperatiflere geri iade edilerek özerklik sağlanması gerektiğini vurguladı

Baybora: Kooperatifçilik ve kooperatiflere olan güven erozyona uğradı

KTÖS Başkanı Baybora, Kıbrıs Türk toplumunda kooperatifçilik ve kooperatiflere olan güvenin erozyona uğradığını belirterek, bu güvensizliğin nedeninin siyaset olduğunu vurguladı.

Türkiye ve Avrupa’da kooperatif kimliği gelişim sağlarken, Kıbrıs’ın kuzeyinde 1984 yılından beridir siyasetin vesayetinde olduğu ifade edilen kooperatifler ve kooperatifçiliğin gerilediğini söyleyen Baybora, “Kooperatif iştiraklerinde yaşananlar bunun en çarpıcı örneğini oluşturmaktadır. Son günlerde Koop-Süt’te yaşananlar, hissedarların ve kamuoyunun gözü önünde olmaktadır. Koop-Süt yönetiminin siyasetten icazet alarak görev yapması kurumun pazar payını küçültmüştür” dedi.

“Güvensizliğin ana unsuru siyasetin kendisidir”

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Kıbrıs Türk toplumunun varoluşunda üretim ve dayanışma önemli bir yere sahiptir. Geçmişte üretimin temelini oluşturan kooperatifçilik ve kooperatiflere olan güven, bir süreden beri erozyona uğramıştır. Bu güvensizliğin ana unsuru siyasetin kendisidir.

Türkiye ve Avrupa da kooperatif kimliği gelişim sağlarken, ülkemizde 1984 yılından beri 40 yıldır siyasetin vesayetinde olan kooperatifler ve kooperatifçilik gerilemiştir. Kooperatif iştiraklerinde yaşananlar bunun en çarpıcı örneğini oluşturmaktadır.

“Koop-Süt yönetiminin siyasetten icazet alarak görev yapması kurumun pazar payını küçülttü”

Son günlerde Koop-Süt’te yaşananlar, hissedarların ve kamuoyunun gözü önünde olmaktadır. Koop-Süt yönetiminin siyasetten icazet alarak görev yapması kurumun pazar payını küçültmüştür.

Reçete bellidir:

1- Kooperatifler üzerindeki 40 yıllık siyasi vesayet son bulacak, kooperatiflerin öz kaynakları ile kurduğu Kooperatif Merkez Bankası ve İştirakler kooperatiflere geri iade edilerek, özerklik sağlanacak.

2- Kooperatif Şirketler Mukayyidi üçlü kararname kapsamından çıkartılarak liyakate bağlı olarak meclis tarafından atanacağı yasal düzenleme yapılacak ve siyasi istismarın önüne geçilecektir.

3- Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nin kadro ve organizasyon şeması revize edilerek denetim yapısının etkinleştirileceği yasal düzenleme yapılacak.

4- Demokrasi, adalet ve dayanışma gibi değerlerin kooperatif kimliğini güçlendirdiği ilkesine bağlı kalarak, kooperatifçilik eğitiminin ilköğretimden başlayarak yükseköğrenime kadar olan süreçte işletme modeli olarak öğretilmesi ve toplumun bilinçlenmesi sağlanacaktır.

5- Amaç ve hedeflere bağlı kalarak kısa, orta ve uzun vadede kooperatiflerin yeniden organizasyonu sağlanacaktır”











Başa dön tuşu