InstagramKıbrısManşet

Altıok: Üniversite adı verilen ticarethaneler… Rahatsız ve öfkeliyiz

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Akademisyenlerinden Hasan Ulaş Altıok, son olarak Kıbrıs Sağlık Bilimleri Üniversitesi‘nde (KSBU) patlayan “sahte diploma” skandallarına işaret ederek, ‘üniversite‘ adı verilen ticarethaneler yüzünden  üniversitelerin başarısının artık kelle sayısı ile ölçülmeye başlandığını kaydetti

Altıok: Rahatsız ve öfkeliyiz

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Altıok, akademisyenler olarak kuzey Kıbrıs’ta yüksek öğretimin ticarileştirilmesi ve tüccar mantığı ile yönetilmesinden dolayı rahatsız ve öfkeli olduklarını belirterek, yüksek öğretimin bir sektör olarak adlandırılmasının, ticarethane mantığıyla cebine sermayeyi koyan her iş insanına üniversite açma izni verilmesinin bugün eğitimde geri dönüşü olmayan hasarlar olarak çıktığına işaret etti.

Altıok, “Bu ticarethanelerin ‘üniversite’ adını kullanmasına izin vererek bilimin üretildiği ve paylaşıldığı yer olan üniversite adını lekelemektesiniz. ‘Üniversite’ adı verilen ticarethanelerle sektör yaratmak için üniversite enflasyonu yaratan gelmiş geçmiş bütün hükümetler bu hasarlardan sorumludur” dedi.

“Üniversite adı verilen ticarethaneler”

‘Üniversite’ adı verilen ticarethanelerin dünyanın dört bir tarafından gelmiş öğrencilerin hayallerini söndürmesine seyirci kalındığını vurgulayan Altıok, buraların uluslararası öğrencileri sahte umutlar satarak kuzey Kıbrıs’a getirip, son kuruşlarına kadar sömürdükten sonra acımasız sistemin, uyuşturucunun, fuhuşun kucağına bıraktıklarını, fiyat kırarak niteliksiz öğrenci toplamasından dolayı, üniversitelerin başarısının artık kelle sayısı ile ölçülmeye başlandığını ve pazarda meyve-sebze satar gibi diploma satmasının, ülkeyi yönetme iddiasında olanların buna göz yummasından kaynaklandığını kaydetti.

Altıok, “Üniversite adı verilen ticarethaneler, bütün hükümetlerin takındığı umursamaz tavır yüzünden, gerçek anlamda akademisyenlerin emeğini sömürmekte, akademik çalışmalarını değersizleştirmekte, ‘al üç kuruş parayı, dersini ver ve sus’ anlayışının yerleşmesine yol açmaktadırlar” dedi.

“Bu bataklıktan çıkmak için örgütlü şekilde size rahatsızlık vereceğiz”

Altıok şöyle devam etti;

“Ve sormak istiyoruz;

‘Üniversite’ adı verilen ticarethaneleri desteklemeye devam edecek misiniz?

Para ve kar hükümranlığındaki bu ticarethanelerde yaşanan bütün sömürüye, ne akademik ne de etik olan, yasadışı faaliyetlere göz yummaya devam edecek misiniz?

Ve bütün bu yaşanan rezaletlere rağmen bu üniversite müsveddelerini, son zamanlarda yaptığınız gibi, hala daha DAÜ’ye örnek gösterip onların seviyesine inmemiz için baskı yapmaya ve onca akademik başarıya rağmen onlarla aynı kefeye koymaya devam edecek misiniz?

Bu ticarethaneler özelinde yaşanan son gelişmeler de göstermiştir ki kaliteli akademik kadro, kurumsallaşma, etik değerler ve bilim üretme ana amacı olmadan yapılan faaliyetler yükseköğretim için yıkım anlamına gelmektedir.

Kısacası, yüksek öğretimi içine düşürdüğünüz bataklıktan dolayı rahatsız ve öfkeliyiz. Bu bataklıktan çıkmak için de örgütlü mücadelemizle sizlere rahatsızlık verme ve hesap sorma konusunda da kararlıyız”











Başa dön tuşu