EkonomiInstagramKıbrısManşet

Hükümetin sepetinde saksı çiçeği, halkın sepetinde ekmek var!

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), bugün Başbakanlık önünde yaptığı eylemde, “ruj, perdelik kumaş, saksı çiçeği” gibi ürünlerin olduğu sepetle hesaplanarak açıklanan “yüzde 3.84“lük Hayat Pahalılığı (HP) oranının gerçeği yansıtmadığını, yurttaşın tükettiği gerçek ürünlerle hesapladı

Eylem: Bu oran sahtedir

Başbakanlık önünde konuşan sendika başkanı Selma Eylem, Ocak ayı HP oranının yüzde 3.84 olarak açıklandığını hatırlattı ve temel maddelere yapılan tüm zamlar ortadayken, İstatistik Kurumu‘nun gerçek verilerle bu sonuca ulaşmasının mümkün olmadığını belirtti.

Eylem, “Bu oran sahtedir, TÜFE oranını düşük göstermek için kullanılan hizmet ve mallar gerçeği yansımıyor. Bu oran hazırlanırken, ‘perdelik kumaş, ruj, TC-KKTC piyango bileti ve saksı çiçekleri’ gibi kalemlerin dikkate alınması alicengiz oyunudur” dedi.

“UBP-DP-YDP hükümeti kimi kandırıyorsunuz?”

Selma Eylem

Halkın alım gücünün her geçen gün eridiği, marketlerde her gün fiyatların arttı ve pahalılıktan et krizinin yaşandığı bir dönemde açıklanan bu oranın halka dalga geçmek olduğunu kaydeden Eylem, Türkiye‘de yüzde 6 olarak açıklanan HP oranına işaret etti.

Eylem, “Bu hesaba göre; döviz karşısında değer kaybetmeye devam eden TL‘nin merkezi; TL kullanan ancak birçok mal ve hizmeti döviz üzerinden ödeyen ada yarısı ülkemizden daha pahalı bir ülkedir” diyerek, “UBP-DP-YDP hükümeti kimi kandırıyorsunuz?” diye sordu.

“HP oranını düşük göstermek için bin bir takla atıyorsunuz”

Eylem açıklamasına şöyle devam etti;

“Enflasyon artmakta, alım gücü düşmekte, halk fakirleşmektedir. Orta sınıfı yok etmek ve HP oranını düşük göstermek için bin bir takla atıyorsunuz.

HP artış değildir, halkın alım gücünü korumak demektir. Sahtekarlıktan ve alicengiz oyunlarından vazgeçin. Gerçek verilerle gerçek oranları ortaya koyun ve erimekte olan halkın alım gücünü yükseltmek için tedbirler alın.

Asgari ücretle ve Göç Yasası‘na tabi çalışanların alım gücü her geçen düşüyor”

Karaoğulları: Gerçek ürün sepeti budur

Ahmet Karaoğulları

Eylem’den sonra sözü alan sendika Mali Sekreteri Ahmet Karaoğulları, halkın gerçek TÜFE sepetinden seçtikleri ürün ve malların Ocak 2023-Ocak 2024 tarihleri arasındaki değişim oranlarını ifade etmeye çalıştıklarını belirtti ve zamların yüzdeliklerini şöyle sıraladı;

1 LT süt: yüzde 31arttı
Hellim: yüzde 28 arttı
6 adet yumurta: yüzde 12 arttı
Tavuk eti: yüzde 15 arttı
Elektrik: yüzde 7 arttı

“Hükümetin sepeti mantık ve matematiğe aykırı: Bir kahvaltı 650 TL”

Bu artışları vatandaşın bildiğini, Türkiye’de dahi yüzde 6 olarak açıklanan oranın Kıbrıs’ın kuzeyinde yüzde 3.84 olarak açıklanmasının mantık ve matematiğe aykırı olduğunu belirten Karaoğulları, açıklanan hayat pahalılığı sepeti ile gerçek sepeti karşılaştırdı ve hükümetin tutarsızlığın gözler önünde serdi;

O kahvaltı sepeti;

2 ekmek: 27 TL
6 yumurta: 37 TL
565 gr salatalık: 48 TL
860 gr domates: 73 TL
Bif: 114 TL
Yarım kilo zeytin: 160 TL
Meyve suyu (1 LT): 58 TL
Hellim (250 gr): 91.5 TL
Süt : 41.5 TL

Karaoğulları, “İnsan gibi kahvaltı için 650 TL’lik masraf yapması gerektiğini bu toplum biliyor. 4 kişilik bir ailenin kahvaltı masrafları asgari ücretin toplamı kadar harcama gerektiriyor” dedi.

Özgür Haber Merkezi
Fotoğraflar: Kadir Sidal











Başa dön tuşu