InstagramKıbrısManşet

Ercan gümrükte dönen her şeyi biliyorlar!

Özgür Gazete’nin Kasım ayından bu yana ısrarla yaptığı Ercan Havalimanı’ndaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili yayınlar, nihayet Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürlüğü tarafından da açık bir dille doğrulandı

Göstermelik tutuklamalar, yapılmayan soruşturmalar

Gazetemizin geçtiğimiz Kasım ayında gündeme getirdiği Ercan Havalimanı gümrüğündeki “yolsuzluk, rüşvet, tüccar-memur ilişkisi” haberleri üzerine başlayan süreç bugün hala devam ediyor.

“Ben memura elden mesai dağıtıyorum” diyen gümrük komisyoncusu B.U’nun, bir tüccarın gümrükten çıkarılan malı için hazırladığı faturaya “ek mesai+yol+yemek” kalemi ekleyerek 9 bin TL talep etmesini kamuoyunun gündemine getirmiş, Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya da bunun nasıl olur da istenebileceğini sormuştuk.

Berova gazetemize, “Elden para almak rüşvete girer” açıklamasında bulunmuş ve ilgili durum hakkında Maliye Müfettişlerini görevlendireceğini ve konuyu araştıracağını belirtmişti.

Sistemle bile oynuyorlar

Aynı olaydaki bir diğer detay ise ilgili tüccarın malının 31 Ekim 2023 tarihinde yapılan işlemlerinin, sisteme 1 Kasım 2023 tarihinde yapılmış gibi işlenmesi olmuştu.

Yani “sahte ek mesai” düzenlenmesinin tüm altyapısı hazır hale getirilmişti.

Israrlı yayınlarımız ve ilgili tüccarın polise şikâyeti sonrası B.U nihayet 16 Kasım 2023 tarihinde “Sahte Belge Düzenleme, Tedavüle Sürme ve Sahtekarlıkla Para Temin Etmeye Teşebbüs Etme” suçlamalarıyla tutuklanmış, dava okunup kısa sürede serbest bırakılmıştı.

Aynı dönemde başlayan Maliye Müfettişlerinin bugün hala sonuçlandığı kamuoyuna duyurulmayan sözde soruşturmasında da hiçbir gelişme yaşanmamıştı. Görev yerleri değiştirilenler için tüccarlardan baskı gelmişti!

24 Kasım 2023 tarihinde yaşanan gelişme ise olayın boyutunu gözler önün sermiş, soruşturma kapsamında Ercan Havalimanı‘nın Gümrük Sorumlusu İbrahim Gazi ve gümrük memurları K.M ile A.K‘nin görev yerleri değiştirilmişti. İşte tam bu noktadan sonra Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Veysi Bozcan ve Maliye Bakan Özdemir Berova’ya, Gazi ve iki memurun Ercan’a geri gönderilmesi için tüccarlar tarafından baskı yapılmaya başlanmıştı.

Tüccarların gümrük memurlarıyla ilişkisi ve kamuda görevli üst düzey yetkililere baskı kurma cesareti gümrükte yaşananların ortaya çıkanlardan çok daha büyük olduğunu gösterdi.

Gördüklerine dayanamayanlar gönüllü ifade verdiler

20 Aralık tarihinde gazetemize ulaşan kıdemli bir gümrük memuru, haberlerimiz üzerine gümrükte şahit oldukları
yasa dışı durumları anlatmak için 2 gümrük memuruyla birlikte Maliye müfettişlerine gittiklerini ve dosyalarca doküman bırakıp firma ismi verdiklerini ve araştırılmasını istediklerini anlatmıştı.

İlgili memurlar; yaşananların organize bir soygun olduğundan dem vurmuş, yaşananların “Komisyoncu+tüccar+gümrük memuru” üçgeninde organize şekilde geliştiğini belirtmişti.

Özellikle bazı firmaların işlerinin hep aynı memurlar tarafından yapıldığının sistemden kolaylıkla görülebileceğini anlatan gümrük memurları, bu memurların ek mesai yaptıkları tarih ve saatlerin, ilgili firmaların mallarının geleceği gün ve saatlere denk geldiğinin de kayıtlarda olduğunu da belirtmişti.

Dosya dosya belgelere ne müfettişler ne Sayıştay baktı!

Memurlar bu bilgilerin hepsini, dosya dosya belgelerle önce Maliye Müfettişlerine sonra da Sayıştay’a anlatmıştı.

Ancak buna rağmen ve müfettiş soruşturması ilerledi ne de Sayıştay bir soruşturma başlattı.

Bugüne gelindiğinde ise görev yeri değiştirilen kişilerin bir şekilde “aklanacağı” ve Ercan’a geri gönderileceği kulaktan kulağa konuşulur duruma geldi.

Yani onlarca belge, dosya ve şahitlere rağmen, Bakanlık da Gümrük Müdürlüğü de Sayıştay ve Polis de konunun üstünü örtmek için ortaklaşa bir çaba içine girdi.

Tespit edildiğinin ispatı!

Ancak Özgür Gazete’nin elde ettiği son belge, başta Gümrük Müdürlüğü olmak üzere tüm bu tarafların
olayların gerçek yüzünü bildiğini ancak kamuoyunun gündemine getirmediğini ortaya çıkardı.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Veysi Bozcan imzalı olarak tüm gümrüklere dağıtılan yazıda; elden para almanın yasak olduğu, otomatik memur atayan GBS sisteminin bertaraf edilemeyeceği özellikle belirtildi.

Yani Müdürlük bu tespitleri yapmış ve “Maliye Teftiş ve Maliye İnceleme Kurulu Raporu Hakkında” başlığıyla
bir kez daha uyarıda bulunma ihtiyacı hissetmişti.

Ancak şimdi akıllarda bir soru işareti daha doğdu; Müdürlük bu tespitleri yapmış ve hatta “genel kabul görmüş bir uygulamaya evirildi” diyorsa; bu suçu işleyenlere ne yaptırım uyguladı?











Başa dön tuşu