InstagramKıbrısManşetSiyaset

SKANDAL! Yurttaşın canı bile Üstel’in istikbaline bağlandı!

6 Şubat depremlerinde hayati önemde olduğu bir kez daha anlaşılan ve bugün, 1976 yılında o dönemin nüfusuna göre belirlenen personel sayısına bile sahip olmayan Sivil Savunma Teşkilatı da Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Kurultay hesaplarına yem ediliyor

Sadece 124 personel var, kimi personel “ikiz” sistemde çalışıyor

Sivil Savunma Teşkilatı’nın hayati önemi 6 Şubat depremlerinden sonra bir kez daha anlaşılmış, teşkilatın Adıyaman’daki İsias Otel enkazının yanı sıra birçok enkazda yaptığı çalışma Türkiye medyasında da kendisine geniş yer bulmuştu.

Her alanında özel eğitimli personellerin çalışması gereken teşkilat, 1976 yılında yapılan yasasında yer alan 193 personel sayısına, 2024 yılında bile ulaşabilmiş durumda değil.

Sadece 124 personelle çalışan teşkilatın kimi çalışanları ise “ikiz personel” denilen bir sistemle, ayrı ayrı eğitimlerini alıp uzmanlaştığı iki ayrı alanda çalışıyor, hangisine ihtiyaç duyulursa o alana kaydırılıyor.

Üstel bizzat söz vermişti!

6 Şubat depremlerinin ardından Başbakanlığa bağlı teşkilata ihtiyacı olan personelin istihdam edilmesi sözü, bizzat atanmış Başbakan Ünal Üstel tarafından verilmiş ve Üstel’in teşkilatı güçlendireceğiz, kesiklerini tamamlayacağız” sözleri basına servis edilmişti.

Ancak aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen o iyileştirme ne personel sayısı ne de envanter açısından yapılmadı.

Hayati önemdeki kurumda bile liyakatli istihdama yer yok!

Özgür Gazete’nin yaptığı araştırmalara göre; deprem, sel, yangın, doğal afet gibi olaylara müdahale edecek özel eğitimli kişilerin çalışması gereken teşkilata, UBP’nin kurultay hesapları nedeniyle gerekli iyileştirme yapılmıyor!

Ancak 6-7 binaya müdahale edecek personel var

Sivil Savunma Arama Kurtarma Şube Müdürü Gökhan Keleş geçtiğimiz haftalarda verdiği bir röportajda, sadece 2 arama, 6 tane de kurtarma ekipleri olduğunu ve ülkede büyük bir afet yaşanması durumunda müdahale edilecekleri bina sayısının da 6-7’yi geçemeyeceğini belirtmiş, durumun aciliyetini ve vehametini ortaya koymuştu.

Keleş, 10 Şube Müdürlüğü, 6 da Bölge Müdürlüğü olarak çalışan teşkilatta, arama kurtarma personel sayısının en az 50 olması gerekirken 17 olduğunu belirtmiş ve toplam sayısının 300 olması gerektiğini anlatmıştı.

Afet Müdahale Planı’na göre; deprem, sel ve su baskınlarında görevlendirilen birinci öncelikli kurum olan Sivil Savunma Teşkilatı ayrıca “Afete Hazır Okul Eğitimleri” kapsamında, tüm ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitimler de veriyor, üniversiteler içerisinde gençlerden oluşturulmuş akut ekiplere de eğitim veriyor.











Başa dön tuşu