InstagramKıbrısManşet

Nava: Proje, iki toplumu birbirine daha da yakınlaştırabilir

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs‘taki her iki toplum ile birlikte, adada gerçekleşmesi muhtemel ilk iki toplumlu güneş enerjisi santralinin kurulması amacıyla AB tarafından desteklenen ön fizibilite çalışmasının sonuçları üzerine görüşmelere başladı

Depolama tesisi, güneş ışığının olmadığı zamanlarda bile güneş enerjisinden yararlanmayı mümkün kılacak

Komisyon tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmeler, Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Desteği Genel Müdürü Mario Nava’nın başkanlığında her iki Kıbrıs toplumunun temsilcileriyle yapılan bir toplantıyla resmen başlatıldı.

AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna sağladığı yardım programı kapsamında finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği içinde yürütülen ön fizibilite çalışması, ara bölgede yer alacak ve fotovoltaik teknolojisi ile 3 saatlik bir depolama kapasitesine sahip bataryalar kullanarak 36 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santralinin kurulmasını öngürüyor.

Kıbrıs’ta bir yenilik olarak öne çıkacak depolama tesisi, güneş ışığının var olmadığı zamanlarda bile güneş enerjisinden yararlanmayı mümkün kılacak ve bu teknolojinin yaygınlaşmasını teşvik edecek.

“Proje, enerji konusunda iki toplumlu işbirliğini arttıracak”

Komisyon’dan yapılan açıklama şu şekilde;

“İki toplum tarafından kabul edilmesi halinde, bu iddialı ortak yatırım projesi, enerji konusunda iki toplumlu işbirliğini arttıracak ve her iki elektrik sisteminin de yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak önemli bir güven artırıcı önlem olacak.

Bu proje aynı zamanda Kıbrıs’ta güneş enerjisi projelerine daha fazla yatırım yapılması için bir örnek teşkil edebilecek ve Kıbrıs’ın enerji arzı ve depolama kapasitesini geliştirmede bir ilk adım olabilecek.

Seçeneklerin bağımsız ve bilimsel bir şekilde değerlendirilmesi, iki toplumun güneş enerjisi santralinin kesin konumu, önerilen teknolojik ve teknik çözümler, yatırımın finansmanı ve elektrik paylaşım yöntemleri dahil olmak üzere önemli yönleri üzerinde anlaşmaya varmalarının yolunu açıyor.

İzlenecek yol haritası konusunda mutabakat sağlandığında, Komisyon güneş enerjisi santralinin tasarımı ve inşası için uluslararası bir ihale hazırlamaya ve başlatılmasına yardımcı olmaya hazırdır.

Nava: Proje, iki toplumu birbirine daha da yakınlaştırabilir, enerji konusunda daha fazla işbirliğini teşvik edebilir

Genel Müdür Nava konuşmasında: “Bu proje, büyük bir potansiyel taşıyor. İki toplumu birbirine daha da yakınlaştırabilir, enerji konusunda daha fazla işbirliğini teşvik edebilir ve AB’nin Yeşil Düzen hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olabilir. Bu proje, yeni BM temsilcisinin iki toplum arasında ortak bir zemin arayışında olduğu bir döneme denk gelmektedir. Bu nedenle projenin bir sonraki aşamaya geçebilmesi adına toplumları bir an evvel tüm detaylar üzerinde mutabakata varmaya teşvik ediyorum” dedi.











Başa dön tuşu