InstagramKıbrısManşetYaşam

KTEZO: Eşitsizlikler hızla büyüyor

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında; üreten, emek veren bütün kesimler için sorunlar büyürken, daha büyüğünü kadınların yaşadığını ve bu sorunların azalacağı yerde çoğaldığının da gün gibi aşikar olduğunu vurguladı

KTEZO: Eşitsizlikler hızla büyüyor

“Eşitsizlikler hızla büyüyor” başlıklı yazılı açıklama yapan oda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, toplumsal sorunların el alınacağı günlerden sadece bir tanesi olduğunu belirterek, üreten, emek veren bütün kesimler için sorunlar büyürken, daha büyüğünü kadınların yaşadığını ve bu sorunların azalacağı yerde çoğaldığının da gün gibi aşikar olduğunu kaydetti.

Oda açıklamasında, “2019 yılında pandeminin hemen öncesinde toplam üyelerimizin yüzde 37’si kadınlardan oluşmaktaydı. 2024 yılı için yaptığımız aynı çalışmada toplam üye sayımız içinde kadın sayı yüzde 31’e düştü. Oransal olarak yüzde 17’lik bir düşüş söz konusudur. Her geçen gün veya yıl kadınlarımızın üretime, iş gücüne katılımı azalmakta, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile birlikte toplumsal sorunlar büyümeye devam etmektedir. Temel meselemiz budur” dedi.

“Tüm toplum gibi kadınlar da artan bir şekilde ezilmeye devam ediyor”

Açıklama şöyle devam etti;

“Kreş sorunun çözülmediği, eğitimin eğitim olmaktan çıktığı, ulaşımın olmadığı, sağlığa erişimin giderek zorlaştığı; ateş pahası olduğu dolayısıyla yoksullaşmanın artığı koşullar altında yukarıdaki sayılarda da görüldüğü gibi en çok etkilenenlerin kadınlar olduğu aşikardır.

Çalışan genç bir annenin bir çocuğunun sadece kreş maliyeti, ulaşım giderleriyle birlikte 20 bin TL’dir. Yani bir kadının çalışma olanağı mevcut sistem altında nerdeyse ortadan kalkmış, anlamsızlaşmıştır. Dolayısı ile devletin sosyal yapısının gerilemesinin bir sonucu olarak tüm toplum gibi kadınlar da artan bir şekilde ezilmeye devam ediyor.

Sorun, devletin yapısı sorunudur, sistem sorunudur. Artan gıda maliyetlerinden, çalışma yaşamına, konut, ulaşım, eğitime kadar her alanda insani bir yapı inşaa etmedikçe ve tüm bunlar için mücadele etmedikçe 8 Mart kadınlar günü atılan nutuklar ve çiçek dağıtılan gün olarak kalmaya devam edecektir”











Başa dön tuşu