InstagramKıbrısManşet

MEK: Ertuğruloğlu’nun açıklaması yayımlandı, Kızılyürek’in cevabı yayımlanmadı

Medya Etik Kurulu (MEK), Türk Ajansı Kıbrıs‘ın (TAK) atama Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu‘nun, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek‘le ilgili söylemlerini yayımladığını ancak Kızılyürek’in cevabını yayımlamadığını belirterek, TAK’a uyarı cezası verdi

MEK: Gazetecilik etik kuralları evrenseldir

Yazılı açıklama yapan MEK, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’in Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) ile ilgili olarak MEK’e bir şikâyette bulunduğunu belirterek, buna göre; Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Kızılyürek’in adını anarak bazı açıklamalar yaptığını ve Bakanın söyleşisinin 28 Şubat tarihli bültende yayınlandığı belirtildi.

Açıklamada, “Kızılyürek yanıt hakkını kullanarak TAK’a bir açıklama göndermiş ama onun açıklaması yayınlanmamıştır. Gazetecilik etik kuralları evrenseldir, kişilere veya uluslara göre değişmez” dedi.

“Beğenseniz de beğenmeseniz de…”

MEK’in açıklaması şöyle devam etti;

Nitekim Gazetecilik Meslek İlkelerinin 30’uncu maddesinde şöyle deniyor: “Gazeteci kimliğini taşıyan herkes, gazeteciliğin evrensel ilkelerine uymaya özen gösterir”.

Gazeteciliğin Evrensel İlkeleri’ne göre, gazeteci ile politikacı arasında ilişki kaçınılmazdır ancak biri ötekinden emir almaz. Gazeteci bağımsızlığını korumak zorundadır. Aksi halde yaptığı iş, gazetecilik olmaktan çıkar.

Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin 11’inci maddesinde şu ilkeye vurgu yapılıyor: “Tekzip ve cevap hakkına saygı gösterilmelidir” Gönderilen tekzibi veya cevabı beğenseniz de saygı göstermek zorundasınız, beğenmeseniz de…

TAK 11’inci maddeye uygun davranmadığı nedeniyle MEK, kurumun oy birliği ile uyarılmasına karar vermiştir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.











Başa dön tuşu