InstagramKıbrısManşetYaşam

Kuir Kıbrıs: Dünya genelinde yasal merciler bu ayrımcılığa göz yumuyor

Kuir Kıbrıs Derneği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü‘nde yine sokakta olacaklarını duyurarak, hazırlık çalışmalarına katılmak isteyenlere çağrıda bulundu

Kuir Kıbrıs: Dünya genelinde yasal merciler bu ayrımcılığa göz yumuyor

Yazılı açıklama yapan dernek, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi‘nin ilk maddesinin, “Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar” diye başladığını hatırlattı, eşcinselliğin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Uluslararası Hastalık Sınıflandırması”ndan çıkarıldığı gün olan 17 Mayıs 1990’dan itibaren her 17 Mayıs’ın da dünya genelinde Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü olarak kutlandığını belirtti.

Açıklamada şunlar kaydedildi;

“Her geçen yıl LGBTİ+’lara yönelik ekonomik, psikolojik ve fiziksel ayrımcılıklar derinleşmekle beraber dünya genelinde yasal merciler bu ayrımcılığa göz yummaktadır.

Halkımızın geneli gibi LGBTİ+’lar da neoliberal muhafazakâr politikalardan nasibini almakta; yoksullaşma, işsizlik, güvencesiz çalışma, mobbing artmakta, eğitim, sağlık, barınma kısaca insanca yaşama hakkımız geriletilmektedir.

“Bizler 17 Mayıs’ta sokakta olacağız”

Tüm bu olumsuz etkenler karşısında LGBTİ+’lar her koşulda kendilerini göstermeye, varlıklarının aykırılıklara ya da ayrımcılığa neden gösterilemeyeceğini kanıtlamaya devam etmektedir.

Dünyada yaşanan birtakım olaylar bizleri baskılanmaya devam etsede evlilik yasakları ortadan kalkmaya, cinsiyetin hukuken tanınması, eşcinsel çiftlerin evlat edinmeleri olması gerektiği gibi yasalaşmaya zincirleme şeklinde devam etmektedir.

Hayatın her noktasında LGBTİ+’lar vardır; mecliste, belediyede, siyasi partide, sokakta, sivil toplumda, markette, üniversitede, direnişte… Yine bizler 17 Mayıs’ta sokakta olacağız, yine en doğal yani en renkli hallerimizle her zaman var olduğumuzu ve de var olacağımızı haykıracağız”

Hazırlık çalışmalarına davet

Bu yıl 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü’nde kendileriyle “17 Mayıs Organizasyon Komitesi” çatısı altında hazırlık çalışmalarında bulunmak isteyenlerden; örgütlü ve örgütsüz, gönüllü herkese çağrıda bulunan dernek şunları söyledi;

“Kendimizi özgürce ifade etmek, Kıbrıs’ta çeşitliliğimiz ile var oluşumuzun önemini hatırlamak/hatırlatmak ve son zamanlarda soldurtulmaya çalışılan renkleri canlandırıp daha da renklendirmek adına gelin buluşalım.

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Gününde gerçekleştirilecek çeşitli etkinlikleri (paneller, konferanslar, atölye çalışmaları, tematik tartışmalar, dayanışma geceleri vb.) birlikte geliştirelim!

Katılım sağlamak isteyen tüm örgüt temsilcileri veya bağımsız kişiler aşağıdaki e-mail adresine ulaşarak kayıt yaptırabilirler: [email protected]

Nefret, önyargı ve ayrımcılığın olmadığı hepimiz için daha eşit, özgür ve güvenli bir dünya için, Anayasal haklarımızı ihlal etmeye kalkanlara, nefrete ve tüm fobilere inat: Yaşasın hayat”











Başa dön tuşu