InstagramKıbrısKültür&SanatManşet

Ersoy: Barış düşmanı bir anlayışla Antilogos Tiyatrosu’nun oyunu yasaklandı

Antilogos Tiyatrosu’nun 1974’te yaşanmış gerçek hikayelerden oluşan “Annesi” isimli oyununun Girne’de sahnelenmesi Kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Girne Düşünce Derneği’nin ev sahipliğinde, Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu’nda dün akşam sahnelenmesi planlanan Antilogos Tiyatrosu’nun “ANNESİ” isimli oyununun engellendiği duyuruldu.

Girne Düşünce Derneği Başkanı Ziya Tüzel yaptığı yazılı açıklamada “Yabancı ülkeden gelecek olanların gösteri yapması Kaymakamlık tarafından izne tabidir kuralı mesai bitim saatlerinde bize bildirildiği için oyunu ertelemek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Tamamen absürd bir gerekçe ile Antilogos Tiyatrosu’nun oyununun engellenmesi daha doğrusu yasaklanması, barıştan, halkların yakınlaşmasından korkan gerici faşizan bir anlayışın sonucudur.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, iki toplumun yakınlaşması ve barış kültürünün oluşması için 1987 yılından beri Satirigo Tiyatrosu ve Antilogos Tiyatrosu’yla iş birliği anlayışıyla hem kuzey Kıbrıs’ta hem güney Kıbrıs’ta oyunlar sahnelemişlerdir.

Hatta Lefkoşa Türk Belediyesi’nin düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde de güneyden gelen tiyatrolar kuzey Kıbrıs’ta oyunlarını seyirciye sunmuşlardır.

Şimdi ne oluyor da Antilogos Tiyatrosu’nun oyunu yasaklanıyor?
Yukardan emir mi geldi ki, Antilogos Tiyatrosu’nun oyunu yasaklandı?
Tiyatro yasaklamak barıştan korkmaktır.

Tarih boyunca tiyatronun ışığı insanlığı aydınlattığı için, egemen güçler tarafından sakıncalı bulunur ve sansürlenir ya da yasaklanır.

Ne zaman ki tiyatro doğruları seslendirir ve bir yüzleşme sağlar, yanlış yapanlar hemen dişlerini ve tırnaklarını gösterirler.

Çünkü aydınlıktan, barıştan, özgür düşüncenin ifade edilmesinden korkarlar.

Bölünmüş adamızın kuzey yarısında yaşanan bin bir rezilliğe bir kez daha tiyatro oyununun yasaklanması eklendi.

Bu yasaklama düşünce ve ifade özgürlüğüne, barışa bir yasaklamadır. Hadi bu yasaklama karşısında da susalım…

Susalım kendi bencil hesaplarımızın buzlu sularında donarak. Susalım, susalım ki sıra bir bir herkese gelsin.

Yaşar Ersoy

Antilogos Tiyatrosu’nun “Annesi” oyunu engellendi: “Kaymakamlık izin vermedi”











Başa dön tuşu