InstagramKıbrısManşetSiyaset

Taliman’dan “insan kaçakçılığı” uyarısı: Yüzlerce işçimiz var, işçiye ihtiyaç yok

Narenciye Kesi Ekipleri Derneği Başkanı Lokman Taliman, Cypfruvex‘in müdürü Cemal Redif‘in, işçi sıkıntısı olmadığı halde 400’e yakın yabancı işçiyi kişi başı 3 bin euro karşılığında bölgeye getirmeye çalıştığını, ortada 1 milyon 200 bin euroluk bir rant olduğunu söyleyerek, bu işçilerinde günün sonunda güneye kaçacağını ve bir insan ticaretine aracılık edilmiş olacağını iddia etti

Taliman: Yüzlerce işçimiz var, işçiye ihtiyaç yok

Yazılı açıklama yapan Taliman, 2023-2024 narenciye hasat sezonuna 28 ekip ve 750 kesim işçisi ile hazırlıkları yaparak sorunsuz bir şekilde başladıklarını ancak ülkede konu edilen “yeşillenme” hastalığı nedeniyle hasadın ağır aksak başladığını ve aynı şekilde devam ettiğini belirtti.

Taliman, “İhracatın yavaş gitmesi ve Cypfruvex’in yetersiz kalması nedeniyle; 10 ekip ve 250 işçimiz boşa çıkmış ve Türkiye’ye geri dönüşler olmuştur. Bölgemizdeki tüm olumsuzluklar ve yolsuzluklarla birlikte Cypfruvex’in müdürü Cemal Redif sözde işçi sıkıntısı varmış gibi kendisine ve bazı çevrelere rant sağlamak için üçüncü ülkelerden gereği olmadığı halde 400 yakın işçiyi bölgeye getirmeyi planlamaktadır” dedi.

“1 milyon 200 bin euro tutarında bir rant paylaşılmak isteniyor”

İddialarına devam eden Taliman, ekipler ve toplamda 250’ye yakın kişi işsiz durumdayken, üçüncü ülkelerden ülkeye girebilmeleri için Salise Akmandor ve Mehmet Gürcafer tarafından kişi başı 3 bin euro para karşılığında yabancı işçilerin ülkeye sokulmak istendiğini söyledi.

Taliman, “Yaklaşık 1 milyon 200 bin euro tutarında bir rant paylaşılmak istenmektedir. Amaç kesinlikle budur. Bu işçilerin kontrolü kesinlikle yapılmayacaktır. Birliğimizin ekipleri boşta iken yalan ve yanıltmalara işci sıkıntısı olduğu yansıtılmaktadır” dedi.

“Tüm birlik ve üyelerle ile greve gideriz”

Cypfruvex Müdürü Cemal Redif’in her kesimi yanılttığı gibi birliklerini de yetersiz göstermeye çalıştığını kaydeden Taliman birliklerinin, hasat ile ilgili herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını garanti ettiğini, ihtiyaç duyulduğu takdirde birliğe bağlı üyelerin gereken işçileri ülkeye getirip, hasadı yapabileceğini dile getirdi.

Taliman, “Üçüncü ülkelerden gelmekte olan işçi adı altındaki kişilerin yüzde 80’inin yasa dışı yollar ile güneye geçmekte olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu işçilerin ısrarla ülkeye getirilmesi hem bölgedeki kesim ekiplerini işsiz hale getirecek hem de kaosa neden olacaktır. Bu işçilerin getirilmesi durumunda tüm birlik ve üyeler ile grev yapılacak olup kesim süresiz olarak durdurulacaktır” dedi.











Başa dön tuşu