InstagramKıbrısManşetSiyaset

Tüm karşılaştırmalı makaleler ve belgeler haberimizde

Özgür Gazete, son günlerde adı “rüşvet” iddialarıyla anılan İçişleri eski Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ziya Öztürkler’in, çoğu Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü olduğu dönemde yayınladığı “akademik” makaleleri inceledi, sonuç tam bir infial!

KSTBU sitesinden aldık

Hatırlanacağı üzere; Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde (KSTBU) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması başladığında Meclis‘te bu konuyu araştırmak üzere bir komite kurulmuş, başına da Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Öztürkler getirilmişti.

Gazetemiz o dönemde Öztürkler‘in KSTBU kadrosunda yer aldığını ve komitenin başında bulunmasının abesle iştigal olduğunu belirten bir haber yayımlamış ve Öztürkler ise ilgili üniversitesinin sitesindeki “akademik kadro” bölümünde profili olmasına rağmen “Sadece misafir akademisyen olarak bulundum” açıklaması yaparak, profilini üniversitenin sitesinden kaldırtmıştı.

Bir garip görevlendirme

Özgür Gazete, Öztürkler’in o profilinde bulunan özgeçmişinin “bilimsel yayınlar” bölümünde listelenmiş makaleleri inceledi.

ZİYA ÖZTÜRKLER’İN CV’SİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

2021’de intihal iki makale!

Öztürkler’in, 2020 ve 2021 yıllarında yayınladığı makalelerin tümünde, ilişkili kurum da KSTBU olarak görülüyor. Öztürkler için de direkt “Öğretim Görevlisi” ifadesi yer alıyor.

Öztürkler’in makalelerinin tümü de “International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal” adlı, daha önce de “parayla yayın yaptığı” iddia edilen dergide yayınlanmış olarak görülüyor. (İlgili dergiye buradan ulaşılabilir: https://fatcat.wiki/container/mdpnubutjvfrpfyvnu3nxkyf6y/browse?year=2021

İntihal makale örnek 1:

İlk tespitlerimize göre; Öztürkler imzasını taşıyan Nisan 2021’deki iki makale; “isimler değiştirilerek” iki akademisyenin yayınlardan (ç)alındı.

Öztürkler’in Nisan 2021’de yayınlanan “Aile Yaşantısında Eğitimin Amaç ve Kapsamı” makalesinin orijinali; Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Öztop ve Fatma Yılmaz‘ın, 2015 yılında üniversitenin Sosyolojik Araştırmalar E-Dergisi’nde yayınlanan “Aile Yaşantısı Eğitimi: Amacı ve Kapsamı” makalesi.

ZİYA ÖZTÜRKLERİN İLGİLİ MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

HÜLYA ÖZTOP VE FATMA YILMAZ’IN MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

İntihal makale örnek 2:

Öztürkler’in yine aynı dergide yine Nisan 2021’de yayınlanan “Sosyal Sınıf Kökeni, Eğitimsel Kazanım ve Dikey Sosyal Hareketlilik İlişkisi” makalesinin orijinal ise Ege Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Turhan Şengönül’ün 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi’nin Sosyolojik Araştırmalar E-Dergisi’nde yayınlanan “Sosyal Sınıf Kökeni, Eğitimsel Kazanım ve Dikey Sosyal Hareketlilik İlişkisi” adlı makalesi.

ZİYA ÖZTÜRKLER’İN İLGİLİ MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

TURAN ŞENGÖNÜL’ÜN MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

İntihal makale örnek 3:

Öztürkler’in Ekim 2020’de yine “International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal” isimli dergide yayınlanan “Covid-19 Sürecinde Uzaktan Eğitimin Eğitim Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi” makalesinde ise Öztürkler’in daha fazla “emek vererek” birkaç farklı kaynaktan intihal yaptığı anlaşılıyor.

Bu kaynaklardan bazıları İngilizce ve hiçbir dokunuş yapmadan direkt çeviri yoluyla (ç)alınmış.

Aynı makalede tespit ettiğimiz bir diğer intihal ise bir Türkçe yüksek lisans tezinden kopyalanmak suretiyle yapılmış!

ZİYA ÖZTÜRKLER’İN MAKALESİNİN TAMAMINA BURDAN ULAŞABİLİRSİNİZ 

İntihal yapılan makaleler (Öztürkler’in makalesinde işaretlenen renkler ve intihal yapılan makalelerin ilgili yerlerinin renkleri eşleştirilmiştir);

SARI RENK-MORENS’İN MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

PEMBE RENK-HEİMAN’IN MAKALESİNİN TAMAMINA BURDAN ULAŞABİLİRSİNİZ

YEŞİL RENK-JOİ L. MORE’UN MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

MOR RENK-BOZKURT VE SHARMA’NIN MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

MAVİ RENK-EMRE AYDIN’IN YÜKSEK LİSANS TEZİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

JAMES VE GARDNER’İN MAKALESİNİN TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİSİNİZ











Başa dön tuşu