InstagramKıbrısManşetYaşam

Ekici: Bu olay, yapı denetiminin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Abdullah Ekici, geçtiğimiz gün yaşanan yoğun yağışlar sonrası özellikle Girne bölgesinde meydana gelen toprak kayması vb durumlara dikkat çekerek, doğa olaylarının bir felaket olmadığını, bunun insan eliyle felakete dönüştürüldüğünü kaydetti

Ekici: Bu doğa olaylarını felakete dönüştüren bizlerin faaliyetleridir

Yazılı açıklama yapan Ekici, toplumu sevdikleriyle bir araya getiren bayram arifesinde yaşanan doğa olaylarının toplumu bir kez daha sınavdan geçirdiğini ve sınıfta bıraktığını söyleyerek, İMO olarak her zaman belirttikleri gibi, doğa olaylarının felaket olmadığını kaydetti.

Ekici, “Bunlar dünyanın kendini yenilediği ve devamlı tekrarlanacak olan olaylardır. Bu doğa olaylarını felakete dönüştüren bizlerin faaliyetleridir. İklim değişikliğinin kendini gözle görülür şekilde gösterdiği günümüz yüzyılında, taşkınlar, depremler, kuraklıklar, heyelanlar ve daha birçok doğa olayının yaşanması olasıdır” dedi.

“Bilimsel araçlar ışığında oluşturulacak imar planları ile yapılaşmaya yön verilmesi elzemdir”

Ekici açıklamasına şöyle devam etti;

“Doğa olaylarından insanlık olarak kaçınabilmemizin tek aracı, bilim ışığında mühendislik uygulamalarını doğru şekilde kullanmamızdır.

İklim değişikliği sebebiyle ani ve yoğun yağışların sebebiyet verdiği taşkınlar, son günlerde artarak görülürken, bayram arifesinde yaşanan taşkınlar maddi kayıplara sebebiyet vermiştir.

Bu kapsamda, oluşacak taşkınların önüne geçilmesi, inşaat mühendisliği uygulamalarından biri olan havza yönetim planları ve taşkın risk analizleri ile mümkündür.

Ülkemizde alışılagelmiş rant ve çıkara dayalı yapılaşmanın yerine, bilimsel araçlar ışığında oluşturulacak imar planları ile yapılaşmaya yön verilmesi elzemdir. KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak, ülke yöneticilerimize yakın gelecekte mutlak olarak gerçekleşecek doğa olaylarının maddi kayıpların yanı sıra manevi kayıplara da sebebiyet verebileceğini hatırlatırız.

Ülkemizin birçok bölgesinde görülen taşkınların yanında, Girne’de, Şht. Kemal Selim Sokak üzerinde bodrum kazısı yapılan bir inşaatın aşırı yağışlar nedeniyle arazi sınırında toprak kayması oluşmuş ve kazı etrafında bulunan apartmanlar çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalarak tahliye edilmiştir.

Olayın ardından KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleri ve zemin konusunda uzman Geoteknik Komitesi üyeleri inşaat alanında incelemelerde bulunmuştur.

Girne Belediye Başkanı, projenin mühendisi ve müteahhit ile ayrı ayrı görüşülmüş ve arazide kısa ve orta vadede alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

“Bu olay, yapı denetiminin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir”

Yapı denetimi, sadece inşaat projelerinin yasal gerekliliği olmakla kalmayıp, aynı zamanda yaşam alanlarımızın güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından da kritik bir öneme sahiptir. Yapının güvenli, dayanıklı ve standartlara uygun bir şekilde tamamlanması için, inşaat sürecinin her adımında kontrol ve denetim şart olduğunu hatırlatmak isteriz.

Yapı denetiminde aktif görev alacak kontrol mühendislerinin önemi, inşaat projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanması ve sonunda güvenli, dayanıklı ve kaliteli yapıların ortaya çıkması için kritiktir.

Etkin bir yapı denetim süreci, toplumun genel güvenliği ve refahı için elzem olmakla birlikte mal sahiplerinin memnuniyetini artırarak, inşaat sektöründe güvenilirliği sağlayacaktır.

KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak Yapı denetiminin 17/6 Belediyeler Yasası çerçevesinde tüm toplum ve toplumu temsil eden yöneticilerimiz tarafından uygulanmasının zorunluluk olduğunu hatırlatır, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz”











Başa dön tuşu