InstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodulidis: Kıbrıs’ta çözüm için BM’den başka dayanak yoktur

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Türkiye‘nin uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununa “iki devletli” çözüm isteğini “mantıksız” bularak bir kez daha şiddetle reddetti

Hristodulidis: Çözüm; iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyondur

Birleşik Krallık Kıbrıs diasporasının temel dayanak örgütü olan Kıbrıs Rum Kardeşliği’nin kuruluşunun 90. yıldönümü dolayısıyla Londra’da düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Hristodulidis, çözüm müzakerelerinin devam ettirilmesi için önkoşullar oluşturan sözde egemen, eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi ‘kabul edilemez’ Türk görüşlerini bildiğini söyledi.

Hristodulidis, hükûmetinin “herhangi bir çözüm yoktur hiçbir zaman da olmayacak” görüşünü yineledi; Kıbrıs sorununun çözümünün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlanan, “iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon” olduğunu vurguladı.

“Başka seçenek yoktur”

180’i aşkın diaspora üyesinin yanı sıra Britanya milletvekillerinden oluşan bir dinleyici kitlesine konuşan Cumhurbaşkanı şöyle dedi:

“Türk görüşlerine uzun zaman önce cevap verildi. Bu görüşlere sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’nin her hükûmeti yanıt verilmekle kalmadı. Aslında, Türkiye’nin isteklerini bizzat uluslararası toplum da ısrarla ele aldı.

Bizim için Kıbrıs sorununu, anlaşmaya varılmış çerçeve dışında çözmekten başka seçenek yoktur.

Bu bağlamda, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için Kişisel Temsilcisi atamasını, karşılıklı olarak kabul edilebilir ve adil bir çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlatılmasının ‘mutlak gerekliliği’ bakımından Guterres’in ‘önemli bir mesajı’ olarak memnuniyetle karşılıyoruz.

Benim için ‘mutlak öncelik’ olan bu amaç doğrultusunda çalışma taahhüdüm geçerlidir”











Başa dön tuşu