InstagramKıbrısManşetSiyaset

Sophocleous: Kıbrıs’ta çoğunluğun huzur, barış ve uzlaşma istediğini biliyorum

Volt Kıbrıs Eş Başkan Yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu adayı Andromachi Sophocleous, kendisi hakkındaki bilinmeyenleri, Volt Kıbrıs’ı, AP adaylığını ve yürüttükleri siyaset ile Kıbrıs’la ilgili hayallerini Özgür Gazete’ye anlattı

Siyasetin yeni yüzü: Andromachi Sophocleous

35 yaşındaki genç siyasetçi Andromachi, öğrenimini İngiltere’de siyaset bilim üzerine yapmış.

Yerel siyaset başta olmak üzere, Kıbrıs sorunu ve enerji konularında çalışan Andromachi, bir barış aktivisti olarak; Nicosia Uncut podcastının iki yapımcısından biri ve UniteCyprusNow hareketinin de kurucuları arasında.

“Bir insanın idealleri doğrultusunda yapabilecekleri ille de siyasi partilerle sınırlı değil”

“Siyasetin hayatın her alanında olduğuna inanıyorum” diyen Andromachi, 2017 öncesinde Cyprus Puzzle isimli girişimin kurucuları arasında da yer aldığını, gerek sokak aktivizm, yürüyüşler ve protestolar gerekse federal çözüm ve karşılıklı anlayış başlıklarında eğitimler yürüttüğünü belirtiyor.

Andromachi, “İki toplum arasında köprüler kurulması için çeşitli sivil toplum kuruluşlarda çatışma karşıtı dil, barış aktivizmi ve görüşme süreçlerine ilişkin sunumlar hazırladım, Kıbrıs’ın barış yanlısı kesimlerin sesini duyurmak için çalışmalar yürüttüm. Hazırladığımız bildiriler BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporlarda yer aldı” diyor.

Andromachi ayrıca, “Bir insanın idealleri doğrultusunda yapabilecekleri ille de siyasi partilerle sınırlı değil. Ama artık çözüm yanlısı, ilerici, çevre ve insan hakları doğrultusunda şeffaf ve samimi bir siyaset yapmak için bu alana girmek gerektiğine inandım” ifadelerini kullanıyor.

“Müreffeh bir geleceğe inanıyorum”

Yarım asırdan fazladır adı savaşlar, krizler ve uzlaşmazlıklarla anılan bu ülkede, dünyadaki diğer çatışma bölgelerine örnek olacak bir değişimin yaşandığını görmek istediğini belirten Andromachi, “Farklı kültürlere, dillere, düşüncelere açık; sürdürülebilir bir çevrenin her kesimin ortak kaygısı olduğu, her Kıbrıslı gencin en az üç dil konuşabildiği, ülkemizin bölgedeki istikrarsızlığa değil, istikrara katkı sağladığı müreffeh bir geleceğe inanıyorum” diyor.

Andromachi şöyle devam ediyor;

“Bölünmenin ve popülizmin yolsuzlukları besleyen bir siyasi iklim yarattığını görüyorum. Birleşik ve her iki toplumun da sahiplendiği ortak bir devletin Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikrara da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Volt Kıbrıs bunu gerçekleştirmek hedefiyle siyaset yapıyor”

“Kıbrıs’ta çoğunluğun huzur, barış ve uzlaşma istediğini biliyorum”

Kıbrıs’ta çoğunluğun huzur, barış ve uzlaşma istediğini bildiğini, oysa, aşırılık ve popülist reaksiyoner yaklaşımların siyaseti yönlendirmeye devam ettiğini anlatan Andromachi, insanların korkuları üzerinden siyaset yapanların dünyanın birçok yerinde gerçekleri çarptırarak iktidarları etkisi altına aldığından, bunun Kıbrıs genelinde eskiden beri yaşanılan bir olumsuzluk olduğundan bahsediyor.

“Volt Kıbrıs adada barışı ve iş birliğini geliştirmek için çalışan bir partidir”

Volt Kıbrıs’ın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde kurulmuş gerçek anlamdaki ilk iki toplumlu parti olduğunu hatırlatıyor Andromachi ve Avrupa’nın birçok ülkesinde de kardeş partilere sahip Volt Avrupa hareketinin bir parçası olduğunu söylüyor.

Andromachi, “Volt, Avrupa bütünleşmesine katkı sağlamak isteyen bir harekettir. Federasyonu desteklediğimiz Volt Kıbrıs tüzüğünde yazılıdır. Partinin Genel Sekreteri de bir Kıbrıslı Türk’tür ve kendisi şu an Avrupa Parlamentosu adayıdır. Volt Kıbrıs adada barışı ve iş birliğini geliştirmek için çalışan bir partidir” diyor.

“Hiçbirimiz siyasi bir partiden para kazanan insanlar değiliz”

“Hiçbirimiz siyasi bir partiden para kazanan insanlar değiliz” diyen Andromachi, henüz parti profesyonelleri olmadığı için çalışmaların gönüllülük esasına dayandığını anlatıyor.

Andromachi, “Bir yandan AP adaylığımız için çalışırken diğer yandan parti görüşlerini kitlelerle paylaşıyoruz. Volt tarafından hazırlanan Moonshot Seçim programı çevreden gelir adaletine, şeffaflıktan insan haklarına kadar farklı alanlarda vizyonumuzu özetliyor. Okuyucularınız da bunları üç dilli https://voltcyprus.org/ sitesinden takip edebilirler” diyor.

“Kıbrıslı Türkler olmadan biz bütün olamayız”

Andromachi, “Kıbrıslı Türkler olmadan biz bütün olamayız. Bu adada yaşayan iki ana toplumun ve herkesin kaderi birdir. Geçmişte her toplum büyük acılar yaşadı” diyor ve ekliyor;

“Ama bugün çözümsüzlüğün en ağır yükünü Kıbrıslı Türkler çekmektedir. Kimlikleri ve siyasi varlıkları tehdit altındadır. Türk lirası kullandıkları ve tanınmamış bir yönetimin içinde oldukları için yaşanan ekonomik krizlerin ağır yükü altında ezilmektedirler”

“Güçlü bir yanıt vermek için mutlaka sandıklara gidin”

Andromachi son olarak şunları söylüyor;

“Prensip olarak her toplumun öncelikle kendi özeleştirisi yapması gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede çözüm vaadiyle oy isteyen ama sayısız fırsatın harcanmasına katkı sağlayan ve bugün Kıbrıslı Türklere yönelik gerekli açılımları vaatten öteye gitmeyen Kıbrıs Rum liderliği de bu durumda katkı sahibidir.

‘Evet için hayır diyoruz’ gibi samimiyetten uzak yaklaşımları saymıyorum bile. Üzülerek görmekteyim ki Sayın Akıncı’nın müdahalelerle seçim kaybetmesinin ardından Kıbrıs Türk liderliği de bir aktör olmaktan uzaklaşmıştır.

Önümüzdeki tek çare yalnızca çözüm güçleri değil ama gelecek kaygısı güden ama çözüm süreçlerine şüpheyle yaklaşan tüm insanlara ulaşmaktır. Elimizdeki tüm platformları ve tüm fırsatları sesimizi yükseltmek için kullanmalıyız.

İşte bu yüzden Avrupa Parlamentosu seçimleri çok önemli bir fırsattır. ELAM’ı durdurmak; Kıbrıslı Türkleri yok sayanlara, barış isteyenleri küçümseyenlere, sosyal medyada zorbalık gösterenlere güçlü bir yanıt vermek için mutlaka sandıklara gitsinler”











Başa dön tuşu