InstagramKıbrısSağlıkSürmanşet

Prof. Dr. Dalkan: Çocukların aşıya erişiminde sorunlar var

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, 22-28 Nisan Aşı Haftası kapsamında yayımladığı bildiride, herkesin en güncel aşılar ve aşı takvimi ile zamanında aşılanmasının, sağlıklı bir toplumun temeli olduğunu vurgulayarak, bu görevin Sağlık Bakanlığı’na ait olduğunu söyledi

Dalkan: Aşı en güçlü silahlarımız arasında

Prof. Dr. Dalkan, aşılamanın, insanlık tarihindeki en etkili, yaşam kurtarıcı ve koruyucu sağlık hizmeti olduğuna dikkat çekerek, aşılanmanın insanları enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyan en güçlü silahlarımız arasında olduğunu kaydetti.

Tarih boyunca, kızamık, kızamıkçık, difteri, tetanoz, boğmaca, covid19 gibi ölümcül hastalıkların yayılmasının aşılarla önlendiğini hatırlayan Dalkan, aşılar sayesinde, milyonlarca hayat kurtarıldığını, hastalıkların yayılması kontrol altına alındığını ve muhtemel sakatlıkların önüne geçildiğini kaydetti.

“Özellikle çocuklar için hayati öneme sahip”

Aşılamanın, bireylerin ve toplumun, özellikle çocukların sağlığını korumak için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dalkan, aşıların zamanında ve tam olarak uygulanmasının, çocukların gelecekte sağlıklı olmalarını sağlamak için elzem olduğunun altını çizdi.

Aşıların güvenliğinin ve etkinliğinin bilimsel olarak kanıtlandığından söz eden Dalkan, piyasaya sürülen aşıların yıllar süren titiz araştırmalar sonucunda geliştirildiğini ve dünya çapında saygın sağlık kuruluşları tarafından onaylandığını belirtti.

Aşı reddi veya tereddütü gibi inançların, toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Dalkan, aşı oranlarını yükseltmek için aşıların bilimsel gerçeklerle desteklenmesi, doğru bilgilendirme ve eğitimin gerekli olduğunu işaret etti.

“Çocukların aşıya erişiminde sorunlar var”

KTTB Genel Sekreteri Dalkan, ülkemizde 1 yıldan uzun süredir çocukların kamudan aşıya erişiminde sorunlar yaşandığını dile getirerek, reçete ile herkese verilen aşı uygulamasının kaldırılmasından beri çocukların aşı zamanlamalarında, aşıya erişiminde ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Aşıya kolay erişimin ülkemizde yaşayan her çocuğun en önemli ve ihmal edilemez sağlık hakkı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dalkan, en yakın zamanda aşı takip sisteminin kurulmasını ve kamu özel tüm çocuk hekimlerinin ücretsiz bu aşıları uygulayabilmesi gerektiğini belirtti.

“Aşı takvimi güncellenmeli”

Aşıların ticari meta değil en önemli koruyucu halk sağlığı ve kamu sağlık hizmeti unsuru olduğunu belirten Dalkan sözlerinin devamında, ülkemizdeki Aşı takviminin  güncellenmesi, HPV, Rotavirüs ve meningokok gibi aşıları çocukluk çağı aşı takvimine eklenmesi, erişkin aşılama programının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşıların insanlığın en büyük sağlık başarılarından biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Dalkan, Aşı Haftasının, aşıların önemini vurgulayarak toplumun sağlığını güçlendirmek ve adanın kuzeyindeki aşıya erişimdeki sorunların konuşulması ve çözüm yollarının tartışılması için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Herkesin en güncel aşılar ve aşı takvimi ile zamanında aşılanması, sağlıklı bir toplumun temelidir şeklinde konuşan Dalkan, bu görevin ise Sağlık Bakanlığı’na ait olduğunu söyledi.











Başa dön tuşu