InstagramKıbrısManşetSağlık

Oymen: Dünya Sağlık Örgütü günlük 1-13 mg bor tüketilebileceğini belirledi

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, geçtiğimiz hafta İsviçre‘de yüksek oranda bor tespit edildiği için toplatılan Beypazarı sodaları hakkında açıklama yaparak, maden suyunun “tehlikeli” ya da “sağlıklı” olup olmadığının hangi kurumu baz alındığına göre değişebileceğini belirtti

Dr. Oymen: Bor için belirlenen bir üst limit yok

Açıklamada, geçtiğimiz hafta gündeme düşen İsviçre‘de yüksek bor nedeniyle toplatılan Beypazarı sodaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için bir açıklama gereği hissedildiğini belirten Dr. Oymen, doğal mineralli sulara eklenebilecek maddelerin üst sınır değerleri mevzuata göre belirlenmiş olmasına rağmen, bor için bir üst limit konulmadığını vurguladı.

İsviçre‘nin bor minerali için üst limiti Avrupa Birliği içme suyu limiti olan 1mg/L olarak belirlendiğini belirten Oymen, piyasadan toplatma kararı alınan üründe ise bu değerin 2,2 mg/L (±%20) olarak tespit edildiği hatırlattı.

Konuyla ilgili olarak Beypazarı Maden Suyu şirketinin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi’nin içme suyundaki sınırlarını (2,4 mg/L ve 4 mg/L) referans olarak aldığını belirten Dr. Oymen, bu anlamda şirketin insan sağlığı için risk oluşturmayacak değerlere sahip olduğunu ileri sürdüğünü kaydetti.

Maden suyunun “tehlikeli” ya da “sağlıklı” olup olmadığını, hangi kurumu baz alındığına göre değişebileceğini kaydeden Oymen, buradaki karışıklığın nedeninin, bor tüketiminin limiti konusunda uluslararası bir standart olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Oymen, “Her ülkede insani tüketime yönelik gıda, su ve içecekler için ilgili mevzuat sınırları o toplumun gıda alışkanlıklarına göre farklı olabilmektedir” ifadesini kullandı.

“Birçok farklı gıda maddesinde bor bulunuyor”

Bor elementinin toprak ve suda oldukça değişken miktarlarda bulmasının yanı sıra, fındık, ceviz,
baklagiller, meyve ve sebzelerde doğal olarak bulduğunu belirten Oymen, borun içme suları için önemli bir kaynak olduğunu hatırlattı.

Oymen, bor minarelinin insan vücuduna yiyeceklerle, içeceklerle ya da solunum yolu ile girebildiğini, doğru dozlarda vücuda alındığında başta kemik sağlığı olmak üzere sağlık üzerine olumlu etkisi bulunduğunu aktardı.

Oymenayrıca, mineralin gereğinden fazla dozlarda vücuda alınması durumda ise, erkek ve dişi üreme sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilindiğini söyledi.

“Dünya Sağlık Örgütü  günlük 1-13 mg bor tüketilebileceğini belirledi”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetişkin sağlıklı bireylerin beslenme yolu ile günlük 1-13 mg bor tüketebileceğini belirlediğini hatırlatan Oymen, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün (NIH) ise 18 yaşın üzerindeki sağlıklı bir bireyin alabileceği üst limiti günlük 20 mg olarak sınırlandırıldığını aktardı.

İsviçre’deki analize göre 200 mL bir şişe maden suyunda yaklaşık 0,4 mg bor bulunduğunun ortaya çıktığını belirten Oymen,  bunun da günde 50 şişe maden suyu içilirse günlük sınırın aşılabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Yaşam için temel gereksinim duyulan her mineralin, dozaj aşımında tehlikeli bir zehre dönüştüğünü söylen Dr. Oymen, bu anlamda dikkat edilmesi gereken noktanın gıdanın miktarı olduğuna işaret etti.











Başa dön tuşu