InstagramKıbrısManşetSiyaset

Kılıç: Eminim TDP hükümete geldiğinde DAÜ’ye bizim gözümüzle bakacak ve birlikte çalışacağız

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, beraberindeki heyetle birlikte Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç’ı ziyaret etti, Kılıç’a önümüzdeki süreçte gelir getirici önlemlerle birlikte DAÜ’yü daha iyi noktalara taşıması için destek sözü verdi

Çeler: Göreviniz bir hayli zorlu ama başaracağınıza inancımı tam

Ziyarette Genel Başkan Zeki Çeler’e Genel Sekreter Nevzat Özkunt, Kalkınma ve Yerel İşgücü Politikalarından Sorumlu Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Erman Yaylalı ve TDP Mağusa İlçe Başkanı Ece Balcı eşlik etti.

Görüşmede ilk sözü alan Çeler, Rektör Kılıç’a yeni görevinde başarılar diledi, DAÜ’nün geldiği durumun ise çok üzücü olduğunu belirtti.

Çeler, “DAÜ’de dönem dönem böyle durumlar yaşanıyor ve bazen de sıkıntı yönetsel anlamda oluyor. Bu yüzden göreviniz bir hayli zorlu. Gelir getirici adımlar noktasında yapabileceklerinize inancımız tamdır” dedi.

“DAÜ özel üniversitelerden çok farklı bir yerde”

DAÜ’nün sendika, Bakanlık ve hükümetle imzaladığı protokolün çok önemli olduğunu, bu protokolle birlikte DAÜ çalışanlarının maaş ve ödemelerinden feragat ettiğini hatırlatan Çeler, DAÜ’nün gerek emekçinin hakkını tam anlamıyla ödemesi gerek bilime olan yatırımlarıyla, özel üniversitelerden çok farklı bir yerde olduğunu kaydetti.

Çeler, “Siz bilim insanlarının maaşlarını asgari ücret üzerinden belirleyemezsiniz. Özel üniversitelerin birçoğunda bu yapılıyor. DAÜ’nün rekabet edebilirliği de baltalanıyor. Bunu değiştirmek, DAÜ’yü o üniversitelerin seviyesine indirmek değil, o üniversiteleri de DAÜ’ seviyesine çıkarabilmek için çalışılması gerekiyor” dedi.

“DAÜ kalitesi bu krizi de aşacak kadar büyüktür”

DAÜ için her türlü desteğe hazır olduklarını, Bakanlığı döneminde de hep aynı noktada durduğunu anlatan Çeler, DAÜ’nün bir devlet kurumu olduğunu ve Kıbrıs Türk toplumunun önceliğinin de her zaman kendi öz kurumları olması gerektiğini vurguladı.

Çeler, “Yaşanan diploma krizi tüm üniversite sektörünü etkiledi. Bu usulsüzlüklere çanak tutanlar, DAÜ de dahil ülke üniversite alanının aynı kefeye koyulma riskini yarattı. Ancak DAÜ kalitesi bunu da aşacak kadar büyüktür. Buna inanıyoruz” dedi.

Kılıç: Hemen hemen her evde bir DAÜ mezunu var

Çeler sonrası sözü alan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Kılıç, DAÜ’nün ülkenin en eski üniversite olduğunu, toplumun kurumu olduğunu, ülkedeki her evde bir DAÜ mezunu olduğunu belirtti ve herkes tarafından da sahiplenilmesi gerektiğini kaydetti.

Kılıç, “Geçmişteki olaylar fırtına ise bu tsunamiydi. Bu süreçte her ne kadar basında üniversite ile ilgili maaşlar üzerinden haberler çıksa da yine de toplumun genelinde ‘DAÜ zarar görmesin’ hissi vardı” dedi.

“Ben eminim ki; siz hükümete geldiğiniz DAÜ’ye bu gözle bakacaksınız ve hep birlikte başaracağız”

Bundan sonraki süreçte üniversitenin durumunun, imzalanan protokolden sonra da iyiye gideceğini, amaçlarının bağcıyı dövmek olmadığını kaydeden Kılıç, uzlaşıya varılmasının kendileri için çok sevindirici olduğunu söyledi.

Kılıç, “DAÜ’nün başarılarıyla, mezunlarıyla, bilimsel çalışmalarıyla anılmasını istiyoruz. Uluslararası alanda en çok ses getiren üniversite konumundayız. Bu anlamda desteğe ihtiyacımız var. Gerek mezunlarımızın gerek toplumun genelinin gerekse sizlerin desteği. Kişiler gelir gider ama DAÜ sonsuza kadar yaşayacak. Ben eminim ki; siz hükümete geldiğinizde DAÜ’ye bu gözle bakacaksınız ve hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu