KıbrısSürmanşet

Çavuşoğlu: Arpa sıkıntısının önümüzdeki hafta sonu aşılması hedefleniyor

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ambarlarında 15 günlük kalan arpa stokuyla ilgili sıkıntının,  önümüzdeki hafta sonu Türkiye’den arpa getirilmesiyle aşılmasının planlandığını açıkladı

Çavuşoğlu, BRT’de yaptığı açıklamada, arpa stokunun azalmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, TÜK ambarlarında 15 günlük arpa stoku kaldığını belirterek, “Göreve geldiğimde, 1 aylık arpa olduğu yönünde açıklama yapıldı. Ancak işin içine girildiğinde gördük ki bugün itibarıyla 6 bin ton civarında arpa var” dedi.

Çavuşoğlu: Arpa vermeyi kısıtlı hale getirdik

Günlük arpa satışının 500-600 ton civarında olduğunu ifade eden Çavuşoğlu “Yani, hafta sonunu da koyarsanız, 15 günlük satılabilecek arpa miktarımız bulunuyor.  Stokçuluk yapmak isteyenlere karşı önlem aldık ve deniz koşullarını, arızları da dikkate alarak, bugünden itibaren arpa vermeyi kısıtlı hale getirdik” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, göreve gelir gelmez ilk toplantısını TÜK’ün stok ve para durumunun sorun tespiti ve çözümü için yaptığını anlatarak, dün itibarıyla tüm imkânların seferber edildiğini ve bankalarla yapılan görüşmeler sonrasında, Türkiye’den arpanın getirilmesi için 5 milyon TL’lik bir kaynak yaratıldığını, Maliye Bakanlığı ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Bugün itibarıyla arpayı taşıyacak olan gemiden fiyat alınmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye ile yapılan görüşmede, bir protokol imzalanması gerekiyordu. Biz imzaladık. Bugün de karşı tarafın imzalayıp göndermesini bekliyoruz. Onlar, arpayı bugün itibarıyla Mersin’e taşımaya başlayacak. Gemi belirlendikten sonra, gelecek hafta Salı günü gemi yüklemeye girecek ve bir aksaklık olmazsa iki gün içinde yola çıkacak. Takvimlemede ve hava şartlarında bir sorun olmazsa gelecek hafta sonu arpanın ülkeye ulaşması planlanmaktadır” diye konuştu.











Başa dön tuşu