KıbrısManşet

BU KAHRAMANLARIN SESİNİ DUYUN

Onlar, her gün artan Kovid-19 vakalarıyla, canlarını dişlerine takarak mücadele eden sağlık çalışanları. Sağlık çalışanları, personel eksikliğinden, pandemi kurallarına uyulmamasına kadar bir çok konuda hükümetten ve vatandaşlardan destek bekliyorlar

Dr.Eroğlu: Önce Ateş Polikliniği’ne, bize gelin

Özgür Gazete muhabiri Zeynep Uyar, Kovid-19 salgınından bu yana büyük bir mücadele içinde, toplum sağlığı için çalışan sağlık çalışanlarını dinledi

ozgur_gazete_kibris_BU_KAHRAMANLARA_KULAK_VERİN1
Ateş Polikliniği doktorları, Dr. Eroğlu ve Dr. Yangın

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Ateş Polikliniği doktorlarından, Kuzey Eroğlu konuşmasına önce çağrı yaparak başladı.

Dr. Eroğlu, gribal enfeksiyonu olan ya da Kovid-19 virüsünün bulaştığından şüphelenen herkesin, hastane acil servisine değil, önce kendilerine başvurmalarını istedi.

Eroğlu: 240 saati aşkın mesai yaptık, ailemi göremiyorum

Ateş Polikliniği’nde 2 doktor olarak çalıştıklarını, sadece bu ay 240 saati aşkın mesai yaptıklarını söyleyen Dr. Eroğlu, “Vakaların yoğun olduğu dönemde, ben ailemi uzun süre görememiştim. Şimdi yine vakalar artmaya başladı. Bir haftadır ailemi görmüyorum Hepimiz ayrı ayrı evlerde kalıyoruz” dedi

“Öpüşüp tokalaşmayı bırakın”

Vakaların az olduğu dönemde de, ailesiyle görüntülü olarak görüşebildiğini, onları riske atmamak için yanlarına gitmediğini söyleyen Dr. Eroğlu, “Buradan vatandaşlara en büyük çağrım şudur; öpüşmeyi tokalaşmayı bıraksınlar. Herkes nasıl bir hastalığın içinde olduğumuz bilincine varsın. Siz öpüşüp, tokalaştıkça ve maskenizi takmadıkça, riskler artıyor, vakaları artıyor. Lütfen evde kalın ve gerekmedikçe markete dahi gitmeyin” dedi.

Yangın: Buranın psikolojisi çok farklı

Ateş Polikliniği’nde bulunmaktan pişman olmadığını ama personel sayısının çoğalması durumun daha iyi hizmet verebileceklerini kaydeden, Dr. Osman Yangın, poliklinikteki psikolojinin dışardan çok farklı olduğunu söyledi.
Dr. Yangın, “Biz her gün burada acaba Kovid-19 muyum şüphesini yaşıyoruz. Çünkü sabah baktığımız hasta, akşama pozitife dönebiliyor” dedi.

“Plazma bağışı hayat kurtarmaktır”

En çok önemsedikleri şeyin plazma bağışı olduğunu söyleyen Dr. Yangın, “Plazma bağışı bir hayat kurtarmaktır. O yoğun bakımda olan siz de olabilirsiniz. Biz gelen hastalarımıza plazma bağışının öneminden bahsediyoruz. Mümkün olduğu kadar onları plazma bağışı yapmaya yönlendiriyoruz” dedi.

“Günde 100’den fazla hasta bakıyoruz”

Vakaların artmasından önce günlük 45-50 hasta baktıklarını ama şimdilerde bu sayının 100-110’u bulduğunu belirten Dr. Yangın, kendilerinin yetişemediği yerde de hastane acil servisinin bu görevi yaptığını söyledi.

Dr. Yangın hükümete ve vatandaşa seslenerek “Eğer bize personel desteği sağlanırsa, işler biraz daha hafifleyecek ve daha randımanlı çalışabileceğiz. Ailemizi görmüyoruz, çünkü sizin için buradayız ve sizden tek istediğimiz evde kalmanız, güvende kalmanız, maskenizi takıp, hijyen kontrolünü yapmanızdır” dedi.

Kurt: Bizi görün, duyun. Personele ihtiyacımız var

ozgur_gazete_kibris_BU_KAHRAMANLARA_KULAK_VERİN12
Ateş Polikliniği Sorumlusu Bülent Kurt

Ateş Polikliniği Sorumlusu Bülent Kurt, işin mutfağında olanlar olarak, sağlık alanında kutuplaşmayı istemedikleri için tüm süreç boyunca sustuklarını, önemli olanın sağlık çalışanlarının motivasyonu olduğunu söyledi.

Kurt, “Biz Ateş Polikliniği personeliyiz. Bizi görün, duyun. Adanın tümü için, kuzeyde ve güneyde bizim farkımıza varın. Bazıları ön planda konuşuyor ama işin mutfağında işin nasıl döndüğünden kimsenin haberi yok” dedi.
Üniformaları yıkayan personelden, hemşiresine, doktorundan, teknisyenine kadar bütün ekibin birlik ve bütünlük içinde mücadele ettiğini söyleyen Kurt, “Göç yasası gereği istihdam yapamıyoruz. Bizim personele ihtiyacımız var” dedi.

“78 gün evime gitmedim”

Kuzeyde, ilk vakaların ortaya çıkmasından sonra 78 gün evine gitmediğini anlatan Kurt, “Oğlumdan beni affetmesini istiyorum. Ona vakit ayıramadım için üzgünüm” dedi.

Ateş Polikliniği ekibinin ayakta durabilmesi ve daha randımanlı çalışabilmesi için, doktor ve hemşireye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kurt, vakaların artmasıyla birlikte, hastalara yetişmekte güçlük çektiklerini söyledi.

“Kovid-19 geçiren insanlarımız lütfen gelip plazma bağışı yapsınlar”

Ateş Polikliniği’nin, enfekte olma riski en fazla olan bölüm olduğunu, bu yüzden çok dikkatli çalıştıklarını söyleyen Kurt, başka bölümlerde çalışan personeli bile mecbur olmadıkça içeri almadıklarını belirtti.

Kurt, “Çünkü bu konuda duyarlı olmazsak, neticeleri ortada ve bunun sonucunda hepimiz zarar göreceğiz. Kovid-19 pozitif olup, tedavi gördükten sonra negatife dönen hastalara çağrımızdır; plazma bağışı çok önemlidir, lütfen gelip plazma bağışını yapsınlar” dedi.

“Yeri geliyor sabaha karşı evimize gidiyoruz”

Ateş Polikliniği’nde bir vardiya da, doktorlar da dahil yaklaşık 15 kişi çalıştığını belirten Kurt, “Tüm personel, resmi olarak sabah 07:00, gece 00:00 arasında hizmet veriyor. Ama yeri geliyor sabaha karşı evimize gidiyoruz” dedi.

Halkın, kendilerinin hangi şartlar altında çalıştığını bilmelerini, kendilerini tanımalarını istediklerini söyleyen Kurt, yetersiz personel konusunun en önemli sorunları olduğunu bir kez daha vurguladı.
Kurt, “Eğer bu eksik giderilirse, daha iyi ve daha moralli şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kurt son olarak mesai arkadaşlarına teşekkür etti:

“Kovit-19 Ateş Polikliği’ni ayakta tutan çamaşırhane emekcilerine, temizlik emekcilerine, diyetisyenlerimize ve yemekhane emekclerimize, servis görevlisi emekcilerimize, kayıt görevlisi emekcilerimize, PCR hemşirelerimize, doktor gurubumuza, kapımızda duran güvenlik emekcilerimize, Radyoloji teknisyenlerimize, temas ekibi çatısı altında emek harcayan emekcilerimize ,, covit 19 hastalarını taşıyan şöför emekcilerize aynı zamanda bizlerden sorumlu olan idari yapımıza, başhekimlik kadrosuna, karantina hemşirelerimize ve 24 saat nöbet periyotlarında emek harcayan göğüs ve enfeksiyon doktorlarından oluşan karantina doktorlarımıza, halkımız adına teşekkürler ederim.

Bizler bir zinciri tamamlayan halkalar gibiyiz ve sizlere yani halkımıza Kovid-19 emekcilerinden bin selam ola…”

Özgür Gazete- Zeynep Uyar











Başa dön tuşu