KıbrısManşet

CMIRS’ün anketi çarpıcı sonuçlar verdi

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS)’ün, Aralık ayında gerçekleştirdiği anket, yine çarpıcı sonuçlar verdi

Yapılan çalışma CMIRS’ün, her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın devamı olarak, 500 kişi ile telefon anketi şeklinde yürütüldü.

CMIRS olarak her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçüyor ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşadığımız gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemliyor.

Yüzde 86.63 toplumda işlerin yanlış gittiğini düşünüyor

Ankete katılanların yüzde 86.63’ü, toplumda işlerin yanlış bir yönde gittiğini düşündüklerini söylüyor. Ankete katılanların ekonominin ve kendilerinin mali geleceği ile ilgili beklentileri ise kötümser.

ozgur_gazete_kibris_anket

ozgur_gazete_kibris_anket3

En önemli sorun: Ekonomik kriz

Katılımcılar, toplumun karşı karşıya olduğu en önemli sorunları şöyle sıralıyor: Ekonomik kriz, Korona, İşsizlik, Yeteneksiz/beceriksiz liderler ve Kıbrıs Sorunu.

ozgur_gazete_kibris_anket4

Ekonomik krizi en önemli sorun olarak belirleyen katılımcılar, ekonomik beklentiler açısından da kötümser bir tablo ortaya koydy.  Ankete katılanların yüzde 41.77’si, 2 sene içerisinde kendi ekonomik durumunun daha kötü olacağını bekliyor.

Katılımcılar ülke ekonomisinin geleceğine de kötümser bakıyor

ozgur_gazete_kibris_anket5

Kendi ekonomik gelecekleri hakkında kötümser beklentileri olan katılımcıların, ülke ekonomisinin geleceği hakkında daha da kötümser oldukları gözlemlendi. Ankete katılanların yüzde 72.03’ü, ülke ekonomisinin önümüzdeki 2 sene içerisinde daha kötü olacağını bekliyor.

Yüzde 15’lik kesimin ekonomik sıkıntıları var

ozgur_gazete_kibris_anket6

Ankete katılımcılara, ailelerinin mali durumu hakkında bir soru da soruldu. Buna gore ankete katılanların yüzde 15’e yakını, ekonomik durumlarının sıkıntılı olduğunu belirtti, yüzde 63.2 oranında katılımcı ise sınırlamalar olmasına rağmen düzenli bir gelire sahip olduklarını belirtti. Yüzde 22 oranında katılımcı darahat bir yaşam sürmekte olduğunu söyledi.

Kredi çekmek zorunda kaldılar

ozgur_gazete_kibris_anket7

Ankete katılanların yüzde 71’i pandemi nedeniyle gelirlerde yaşadıkları düşüşten dolayı harcamalarının azaldığını belirtirken, yüzde 27.6’sı ev halkı içerisinde koronadan dolayı işini kaybeden biri veya birileri olduğunu söyledi.

Benzer bir şekilde pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı yüzde 14.9 oranında katılımcı, kredi almak zorunda kaldığını belirtti.

Pandemiden korktuğundan dolayı dışarı çıkıp harcama yapmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 66.8 oldu.

Eylül ayına kıyasla toplumun mutluluk oranında bir artış gözlemlenmiştir. Bu dönemde ankete katılanların ortalama mutluluk puanı 6.41. Buna karşılık anket içerisinde çaresizlik, öfke, endişe, depresiflik ve kötümserlik gibi olumsuz duyguların sıkca yaşandığı gözlemlenmiştir.

Çaresizlik, öfke, endişe, depresiflik ve kötümserlik

ozgur_gazete_kibris_anket8

Anket sonuçlarına göre, Eylül ayına kıyasla, toplumun mutluluk oranında bir artış gözlemlendi. Bu dönemde ankete katılanların ortalama mutluluk puanı 6.41. Buna karşılık anket içerisinde çaresizlik, öfke, endişe, depresiflik ve kötümserlik gibi olumsuz duyguların sıkca yaşandığı gözlemlendi.

Yüzde 29 kendini çaresiz hissediyor

ozgur_gazete_kibris_anket9

Ankete katılanların yüzde 29.4’ü son bir hafta içerisinde sıkca çaresiz hissettiğini belirtirken, yüzde 59.6’sı da, son bir hafta içerisinde sıkca umutlu hissettiğini belirtti. Her 10 kişiden 4’ünün ise umutsuz olması dikkat çekti.

Ankete katılanların yüzde 47.4’ü son bir hafta içerisinde sıkca endişeli hissettiğini söylerken, katılımcıların yarıya yakınının endişeli olması ise düşündürü bir sonuç ortaya çıkardı.

Yüzde 60.2 ise son bir hafta içerisinde sıkca huzurlu hissettiğini, yüzde 20.4’ü de son bir hafta içerisinde sıkca depresif hissettiğini belirtti.

Katılanların sadece yüzde 49’u son bir hafta içerisinde sıkca geleceğe güvenle bakabildiğini söylerken, bu durum, anket içerisinde gelecekle ilgili kötümser beklentinin burada da tekrarladığını gösterdi. Yüzde 25 katılımcı da, son bir hafta içerisinde sıkca öfkeli hissettiğini ifade etti.











Başa dön tuşu