KıbrısManşet

Güryay: 2021 yılı ekonomik açıdan aşılamanın başarısına bağlı

Sağlıkla birlikte ekonomik açıdan çok zor geçen 2020 yılı sonrası, 2021 senesinin nasıl geçeceği merak konusu. Kıbrıs İlim Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı ve Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, ekonomik açıdan 2021 yılının nasıl geçeceğinin, aşılamanın başarısına bağlı olduğunu söyledi

Güryay: Kuzey Kıbrıs olarak çok ciddi etkilendik

Özgür Gazete’ye Kıbrıs’ın kuzeyindeki ekonominin geleceğiyle ilgili açıklama yapan Güryay, ekonominin Kovid-19 salgınının gidişatına bağlı olduğunu söyledi. Güryay, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin küçük ve dışa bağımlı olduğuna dikkati çekerek, “Çok ciddi etkilendik” dedi.

“Turizm ve Yükseköğrenim gelirlerinin yüzde 80’i kaybedildi”

Turizm ve Yükseköğrenimin iki büyük sektör olduğuna işaret eden Güryay, bu iki sektörün gelirinin 1 milyar 600 milyon dolar olduğunu, salgından dolayı bu gelirin yüzde 80’inin kaybedildiğini vurguladı.

“İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakam iyimser”

Ekonomist Güryay, İstatistik Kurumu’nun işsizlik oranını yüzde 10.1 olarak açıkladığına değinerek, “DPÖ’nün açıkladığı rakam iyimser. Bana göre, işsizlik yüzde 15 ve üzeri. Birçok insan, asgari ücretin altında ya da yarı zamanlı olarak çalışıyor. Bunlar, gizli işsiz” dedi.

“2021 yılı ekonomik açıdan aşılamanın başarısına bağlı”

“2021 yılı ekonomik açıdan aşılamanın başarısına bağlı” diyen Güryay, “Aşılama başarısız olursa 2021 yılı, 2020 yılından daha kötü olacak. Eğer aşılamada başarı sağlanırsa 2021 kurtarılabilir” ifadelerini kullandı.

Özgür Gazete – Mustafa Baflı











Başa dön tuşu