KıbrısManşet

Serdaroğlu: Fedakarlığı asgari ücretli değil, zenginler yapsın

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu, Asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığını vurguladı

“Servetine servet katan zenginler var”

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nda emekçileri temsil eden taraf olan Hür-İş Başkan Vekili Serdaroğlu, Özgür Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Küresel salgının, sağlık ve ekonomiyi etkilediğini söyleyen Serdaroğlu, ancak bu dönemde, servetine servet katan zenginlerin de olduğunu ve bu kişilerin asgari ücretliden fedakârlık istediğini savundu.

“Fedakârlığı servetine servet katan zenginler yapsın”

Fedakârlığı, servetine servet katan zenginlerin yapması gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, asgari ücreti artırmama düşüncesinin, çalışanları mağdur etmek olduğunu belirtti.

Pandemi döneminde işçilerin riskli ortamlarda çalıştığını ve asgari ücretin mutlaka belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Siyasiler, işverenlerin baskısı altında. Çünkü işverenler, sıfır artış istedi” dedi.

“Asgari ücret, pazarlık ücreti değildir”

“Asgari ücreti belirlemek kişilerin inisiyatifine kalmış bir şey değildir. Asgari ücret, pazarlık ücreti değildir” vurgusunu yapan Serdaroğlu, asgari ücretin yasaya göre belirlenmesi gerektiğini de kaydetti.

Asgari Ücret Yasası’nın, yıllarca görmezden gelindiğini dile getiren Serdaroğlu, “Asgari ücret, yıllardır yasanın dışında belirleniyor. Bu yüzden şu an yasaya göre belirleme yapıladığında, bu rakama ulaşamayacak duruma geldik” ifadelerini kullandı.

“Nasıl belirlenmesi gerektiği yasada yazıyor”

Yasada asgari ücretin nasıl belirleneceğinin yazdığını kaydeden Serdaroğlu, belirleme kıstasları “Devlet Planlama Örgütü ile Ticaret Bakanlığı’nca saptanan geçim indeksi, işçi ve ailesinin insanca yaşam geçirebilmesi için gereksinimleri, hayat pahalılığı ile genel seyir ve ekonomik faktörler” olarak sıraladı.

Bu belirlenmenin yapılması durumunda, kabul edilemeyen bir rakamın ortaya çıktığını ifade eden Serdaroğlu, “Ortaya 8 bin 700 TL gibi bir rakam çıkıyor. Böyle bir ücretin belirlenmeyeceği bilincindeyiz” dedi.

“Kabul edilebilir ücret brüt 4 bin 900 TL”

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gerekli olan miktarla ilgili bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Serdaroğlu, bunun genç bir erkek için günlük 34 TL, genç bir kadın için günlük 32 TL, 8-19 yaş arasındaki kişiler için günlük 36 TL, 0-8 yaş arası bir çocuk için ise günlük 25 TL olduğunu belirtti.

Serdaroğlu, bu hesaba göre bir ailenin açlık sınırının 3 bin 810 TL olduğunu kaydetti.

Hayat pahalılığı ve diğer giderleri de hesapladıkları zaman en kabul edilebilir ücretin, brüt 4 bin 900 TL olduğunu söyleyen Serdaroğlu, bu hesabın asgari ücreti belirleme toplantısında da ifade ettiklerini belirtti.

“Bu verileri devlet ortaya çıkardı”

Yaptıkları çalışmalara göre, TL’nin Sterlin karşısındaki değer kaybının yüzde 43.25, bir yıllık enflasyon oranının ise yüzde 15.04 olduğuna işaret eden Serdaroğlu, “Asgari ücreti sadece hayat pahalılığı olarak artıracak olursak, 4 bin 394 rakamı ortaya çıkar. Devlet bunun altında bir ücreti öngöremez. Bu verileri devlet ortaya çıkardı” dedi.

Hayat pahalılığı baz alınmayacaksa bile hükümetin sosyal devlet anlayışıyla hareket etmesi gerektiğini belirten Serdaroğlu, “Hayatın pahalı olmasının önüne geçilmesi için yaptırımlar yapılması gerekir” dedi.

“Masayı tıkadılar. Bu gösteriyi alkışlayacak değiliz”

Yapılan ilk toplantı sonrası, hükümetin bozulduğunu hatırlatan Serdaroğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na hala müsteşar atanmadı. Masayı tıkadılar. Bu, kabul edilebilir değil” vurgusunu yaptı.

Hükümetin kendi içinde hesaplaşmaya gittiğinden bahseden Serdaroğlu, “Olanlara tepkiliyiz, bu gösteriyi alkışlayacak değiliz” dedi.

“Komisyon, en geç 10 Ocak Pazartesi günü toplansın”

Meclis önünde 7 Ocak tarihinde, saat 10.00’da eylem yapacaklarını kaydeden Serdaroğlu, “Atamaların yapılmasını ve en geç 10 Ocak Pazartesi günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasını talep edeceğiz. Taleplerimiz yerine getirilmezse, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı 8 sendika ile toplantı yapıp, yolumuzu çizeceğiz. Vatandaşa da çağrı yapacağız. Biz, böyle bir ortamı yaratma arzusunda değiliz. Ama değişik eylem planı yapacağız” dedi.

Özgür Gazete – Mustafa Baflı











Başa dön tuşu