KıbrısManşet

Mamülcü: Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda ‘ucube’ bir yapı var

İş İnsanları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcü, ülkedeki ekonomik durum ve asgari ücretin hala belirlenememesi ile ilgili Özgür Gazete’ye konuştu. Mamülcü, ganimet paralarının bittiğini söyledi

Mamülcü: 2020 yılı ekonomi için kayıp

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun henüz toplanmadığı, koronavirüs pandemisiyle birlikte ekonomik sorunların ciddi şekilde hissedildiği Kıbrıs’ın kuzeyinde, İŞAD Başkanı Mamülcü, ekonomideki son durum hakkında Özgür Gazete’ye konuştu.

Ekonominin daha iyi bir noktaya ulaşabilmesi için eğitim sektörünün güçlendirilmesi, öğrencilerin barınma ve hayatlarının ucuzlatılması gerektiğini kaydeden Mamülcü, “2020 yılı ekonomi için kayıp bir yıl. Öğrenci dostu ada olmalıyız, en az 50 bin kişi bu adada öğrenim görmeli” dedi.

“Dünya çok büyük kıtlığa gidecek”

Dünyanın 2021 yılı sonrası çok büyük kıtlığa gireceğini iddia eden Mamülcü, üretimle ilgili düşüncelerini aktararak, tarımsal ürünlerin daha fazla üretilmesi gerektiğini, teknolojik ürünlerle birlikte, niş ürünlere de girişilmesi gerektiğini belirtti.

Sadece hellim ve tavuk üretimi değil, tropikal meyve de üretilmesi gerektiğini belirten Mamülcü, “Toprak ve hava avantajımız vardır” dedi.

Dijitalleşmenin gerekli olduğunu, dijitalleşerek, elektronik ticaretin kullanılması gerektiğini ifade eden Mamülcü, “Dijital programlar, dijital altyapılarla ilgili üniversitelerimizin yardımıyla organizasyon yapmamız gerek” ifadelerini kullandı.

“Ganimetten gelen paralar bitti, üretime odaklanmalıyız”

Çalışma yaşamıyla ilgili düşüncelerini aktaran Mamülcü, dünyada balıkçılıkla geçinen birçok ülke olduğuna dikkati çekerek, “Balıkçılık konusunda çok büyük eksikliklerimiz var. Dünyada, balıkçılıkla geçinen birçok zengin ülkeler vardır” dedi.

Daha fazla enerji harcanması gerektiğini kaydeden İŞAD Başkanı, “Havadan para gelmesi, birilerinin hibe vermesi, kalkınma bankasından kredi alığ ödememek veya ganimetten gelen paralar bitti, üretime odaklanmalıyız” vurgusunu yaptı.

Ayaklarımızın üzerinde durmamız gerektiğini belirten Mamülcü, “Türkiye’den sadece savunma ve altyapı konularında antlaşmalar yapmalıyız. Diğer noktalarda para alma bizi zafiyete ve darboğaza iter” dedi.

“Özel sektörün işleri yüzde 60 seviyesinde düştü”

Koronavirüs nedeniyle özel sektörün işlerinin yüzde 60 seviyesinde düştüğünü aktaran Başkan Mamülcü, “Herkes maksimum yüzde 40 seviye ile işliyor. Proje geliştirmemiz gerekiyor. Mevcut durumla yeterli döngüyü sağlayamayız” dedi.

“Devlet, giderlerimizi sübvanseye etmek durumunda”

Devletin, iş insanlarının giderlerini sübvanseye etmek durumunda olduğunu ifade eden Mamülcü, “Gelen ürünler için 180 farklı fon vardır. Zaten lojistik, gümrükleme ücretleri çok pahalı. Malın piyasada pahalı olması devletin politikalarındandır” dedi.

Eskiden üretilen fakat günümüzde üretilmeyen ürünlerin bile fonlarının devlet tarafından alındığının kaydedildiğini belirten Mamülcü, “Bu durum pahalılığa ve insanların alım gücüne etki etmekte” dedi.

Esnafın borcunun inanılmaz derecede yüksek olduğuna dikkati çeken Mamülcü, “Banka veya devletin kredi veriyoruz sizi rahatlatıyoruz şeklinde adlandırdığı hikayeler sürdürülebilir bir yapıda değil” vurgusunu yaptı.

“Alternatif enerji için hibe programları verilmeli”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki yapıyı “ucube” olarak niteleyen Mamülcü, elektrik ücretlerinden tasarruf etmeleri gerektiğini kaydetti ve “Alternatif enerji için hibe programları verilmeli” dedi.

“Altının doldurulmadığı asgari ücret artışı özel sektör tarafından kabul edilemez”

Çok konuşulan asgari ücret konusuna da değinen İŞAD Başkanı Mamülcü, “Altının doldurulmadığı asgari ücret artışı özel sektör tarafından kabul edilemez” dedi.

İşverenlerin ödeme güçlüğü çektiği görüşünü paylaşan Mamülcü, “Daha fazla masraf ve borç yükü piyasayı çıkılmaz bir hale getirecektir” dedi.

“Artış yapıldığı noktada insanlar hepten işsiz kalacak” diyen Mamülcü, “Bir işletmede 5 kişi olsa 300’er TL artış yapsa, bin 500 TL ekstra bir yüktür” görüşünü savundu.

Mamülcü, girdileri ucuzlatmadan, yapılacak artışın piyasaya iki kat daha yük olacağını ve asgari ücret artışının bir anlamı kalmayacağını sözlerine ekledi.

Özgür Gazete – Mustafa Baflı











Başa dön tuşu