KıbrısManşet

Gündüz: Bugüne kadar ki en kötü meclis grubuyla karşı karşıyayız

Sosyolog ve Siyaset Bilimi Uzmanı Hakan Gündüz, pandemi dönemde yaşanan siyasi istikrarsızlığı Özgür Gazete’den Zeynep Uyar’a değerlendirdi

Gündüz: Sistem her seferinde duvara tosluyor

Gündüz, seçimlerde uygulanan karma sistemin kaldırılması ve seçim barajının yüzde 10 seviyesine çıkarılması gerektiğini savundu.

Ülkenin dingili kopmuş kamyon gibi bir oraya bir buraya yalpaladığını kaydeden Gündüz, sistemin her seferinde duvara tosladığını söyledi

“Erken seçimden değil, benzer bir meclis grafiğinin çıkmasından korkmalı”

Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile Siyasi Partiler Yasası’nın ivedi olarak değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Gündüz, bunun sonrasında seçime gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Gündüz, “Mevcut durum daha da kötü olamaz. Ne hükümet eden var, ne yasa yapabilen bir meclis var, ne de siyasi istikrara sahip partiler var. Toplumun da bu noktada kaybedeceği bir şey olmadığından, erken seçimden değil, bu seçim sonucunda benzer bir meclis grafiğinin çıkmasından korkmalı” dedi.

“Bu güne kadarki en kötü meclis grubu”

Gündüz, en önemlisinin, ülkeyi bu noktaya getiren ve bu meclisi oluşturanların, bu durumu değiştirme konusundaki cesaretleri olduğunun altını çizdi.

Ülkede bugüne kadar kurulan hükümet modellerinin amatörce olduğunu söyleyen Gündüz, “Sakat bir ortam olmasına rağmen, bugüne kadar ki en kötü meclis grubuyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“Pandemi yalnız ve bireysel yaşamı zorunlu kıldı”

Pandemi sürecinin bütün dünya toplumlarını derinden etkileyip değiştirdiğini belirten Gündüz, insanların yeni yaşam tarzlarına hazırlandığını söyledi.

Yüz yüze ilişkilerin yerine internet araçları üzerinden sosyal ilişki kurma zorunluluğu oluştuğunu kaydeden Gündüz, on-line eğitimin de bu nesil için verimli olamayacağının anlaşıldığını belirtti.

Post-pandemi dönemine ilişkin konuşan Gündüz, pandemi döneminde yaşanan eve kapanma ve insanlardan kaçınma davranışının da devam edeceğini söyledi.

“Eski düzene olan inancın çökmesi ciddi travmalara neden olacak”

Hali hazırda yaşadığımız ekonomik çöküntü ve siyasal belirsizliğin toplum üzerinde eski düzene olan inancın çökmesine sebep olacağını söyleyen Gündüz, bunun sonucunda toplumda ciddi travmalar yaşanacağını ifade etti.

Gündüz, oluşan olumsuz enerjinin büyük kaoslara ve alışagelmediğimiz toplumsal hareketlere neden olabileceğini söyleyerek, buna en yakın zamanda ABD’de yaşanan toplumsal olaylar örneğini verdi.

Ülkeyi yönetenlere büyük görevler düştüğünü belirten Gündüz, siyasiler tarafından yapılacak en ufak bir hatanın, toplumu ve idari yapıyı ters düz edecek olayların yaşanmasına sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

“2020 yılına kötü girdik. Ekonomik dayanma gücü tükendi”

Ekonomik alanda yaşanan sıkıntıların, insanlığı, lüks yaşam ve gereksiz ihtiyaçların peşinden koşmanın ne kadar anlamsız olduğuyla ilgili sorgulama yapmasına neden olacağını söyleyen Gündüz, ekonomik yapının, üretim ve tüketim alışkanlıklarının da değişeceğini dile getirdi.

Ülkenin hazırlıksız olduğunu belirten Gündüz, “Kapalı bir yapımız olduğundan 2019 yılında, pandemik yayılım bir felakete dönüşmedi. Bu bizim şansımızdı. Ancak 2020 yılına kötü girdik. Olumsuzluk devam ediyor. Ekonomik dayanma gücü de tükendi. Ülkemizde de büyük olaylar olma potansiyeline sahip. Çok dikkat etmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Zeynep Uyar / Özgür Gazete











Başa dön tuşu