KıbrısManşet

Avunduk: Üretelim, başkalarına bağımlı olmayalım

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk, salgın döneminde ekonomi alanında ciddi bir daralma yaşandığını belirtti

Avunduk: Yerel üretimin önemli olduğunu anladık

Özgür Gazete’den Mustafa Baflı‘ya konuşan Avunduk, önemli açıklamalarda bulundu.

Avunduk, salgından dolayı ekonomide ciddi bir daralma yaşandığını ama umutsuz da yaşanamayacağını belirterek “Aşılar geldi. Havalar ısınacak, insan dolaşımı başlayacak. Bu sorunlarının aşılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Salgın döneminde yerel üretiminin önemini anladıklarını ifade eden Avunduk, “Zengin olsanız da olmasanız da pandemi döneminde dışarıdan gelen ürünler sekteye uğradı. O yüzden üretebilmemiz gerekiyor” dedi

“Üretip, başkalarına bağlı olmamamız gerekiyor”

Avrupa Birliği’ne işaret eden Avunduk, “AB pandemi döneminde, yardımlaşma kuralına uyamadı. Çünkü ülkeler, yeterince koruyucu maske üretemiyordu. Gümrük kapıları kapandı, maske yardımı yapılmadı. Dezenfektan için kullanılan ürünlerin ithalatı ve ihracatı yasaklandı. Bizim üretmemiz lazım, üretip, başkalarına muhtaç olmayalım, bağlı olmayalım, ayakta duralım” dedi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde artık araba bile üretildiğini hatırlatan Avunduk, bunun üretebileceğimizin göstergesi olduğunu savundu.

“Para yurt dışına gittiği sürece fakirleşeceğiz”

“Para yurt dışına gittiği sürece fakirleşeceğiz” vurgusunu yapan Avunduk, üretim yapılabildiği zaman paranın Kıbrıs’ın kuzeyinde kalabileceğini ve fakirleşme olmayacağını dile getirdi.

Avunduk, “Devlet sanayiciye destek olursa, tüketici de yerli ürünü desteklerse birçok şeyi üretebiliriz. Kıbrıs’ın kuzeyinde, gelişmiş sanayi kolları var. Kendi kendimize yetecek alanlar var. Yeni yeni alanlara da yatırımlar yapabiliriz” dedi.

“Rekabetçi olmamız için girdi maliyetleri düşmeli”

Sanayicilerin rekabetçi bir duruma gelebilmesi için devletin girdi maliyetlerini düşürmesi gerektiğini ifade eden Avunduk, “Biz, tüketiciye ne üretirsek alın demiyoruz. Tüketici, rekabetçi, kaliteli yerli ürünleri tercih etmeli, pozitif ayrımcılık yapmalı” dedi.

“En az ücretle 4 kişilik bir aileyi geçindirmek hayaldir”

Asgari ücretle ilgili de görüşlerini aktaran Avunduk, yasada ağır bir hata olduğunu ifade etti.

Avunduk, “Yasada, asgari ücretli bir kişinin çalışarak 4 kişiye bakabilmesi gerektiği belirtiliyor. Ülkemizde ve dünyada, günümüz koşulları ile 1 kişi çalışarak, 4 kişilik bir aileye bakamaz. Bir aile içerisinde iki kişinin çalışmasına imkân sağlanmalı. Asgari ücret, en az ücret, en az bilgi, en az tecrübe anlamına gelmektedir. Bu yüzden en az bilgi, en az tecrübe ve en az ücretle bir aileyi geçindirmek hayaldir” dedi.

“Ticaretin gelişmesi için uygun kapıların açılması için girişimde bulunduk”

Pandemi öncesinde, Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki ticaretin gelişmesi için uygun geçiş noktalarının açılması için girişimde bulunduklarını anlatan Avunduk, “Sanayi, üretim, insan dolaşımının rahat sağlanabileceği alanlarla ilgili açılımların olmasında bir problem olmadığını düşünüyorum” dedi.

Mustafa Baflı – Özgür Gazete
 











Başa dön tuşu