KıbrısManşet

Pilli: 21 gün kapanma şart

Sağlık Bakanı Ali Pilli, saat 10 itibariyle 21 koronavirüs vakasına rastlandığını kaydederek, “21 gün  kapanma şart” dedi

Pilli: Kapanmanın daha önce yapılması gerekirdi

BRT’ye konuşan Pilli, kapanma kararının daha önce alınması gerektiğine işaret ederek, tedbirlerin zamanında alınmasıyla etkili olduğunu anımsattı.

“Bu işin üstesinden geleceğiz”

“Hükümet, muhalefet ve halkın tek yürek olduğunu belirten Pilli, “Bu işin üstesinden geleceğiz” dedi.

“Bulaşın düşmesi bekleniyor”

Kapanmanın gerçekleşmesiyle vaka sayısının değil, bulaşın düşmesinin beklendiğini dile getiren Pilli, “Alınan kararlar 7 gün sonra belli olacak. Saat 10 itibariyle 21 hastaya ulaştık” dedi.

“Belediyelere denetleme yetkisi verildi”

Belediyelere denetleme yetkisinin verildiğini söyleyen Bakan Pilli, “Amaç ceza kesmek değil uyarıların yapılmasıdır. Uymayanlara ceza kesmekten başka çare yoktur. Günlük yapılan test sayısı 3 bin üzerine çıktı. Gerekirse artırabiliriz” dedi.

“Vakalara göre bölgelerde test yapılacak”

3 bin 500’e kadar test yapılabileceğini aktaran Pilli, vakalara göre bölgelerde test ve taramalar yapılacağını kaydetti.

“Nisan ayında dışa açılmak istiyoruz”

Türkiye’nin gönderdiği aşılarla 20 bin kişinin aşılandığını,  20 bin doz daha aşı geldiğini vurgulayan Pilli, “Aşılama devam ediyor. Aşı merkezlerinde yığılmalar oluyor bunun önüne geçmek için düzenleme yapılmalıdır. 12 Şubatta ikinci doz aşıya geçilecek. Türkiye’ye gelen aşılar 14 gün deneniyor sonra serbest bırakılıyor. AB’den de 2 bin 250 aşı gelmiştir ve yapılmıştır” dedi. İkinci dozun da geleceğini düşünüyorum. Mart sonuna kadar aşıda belli bir seviyeye ulaşmak ve Nisan’da dışa açılmak istiyoruz” dedi.

“Hastaneye giden ağır vakalar var”

Hastaneye giden ağı vakaların olduğunu, Acil Durum Hastanesi’nde 88 hasta olduğunu belirten Pilli, “9 Hasta yoğun bakımdadır geriye kalan hastalar karantina otellerindedir. Hastaların düzenli tomografi ve ciğer filmleri çekilmektedir. Vakalarda düşüş yaşanması önemlidir” dedi.

“Hemşire ve doktor ihtiyacının olduğunun farkındayız”

Her gün 3-5 vakanın daha az gelmesinin bile sağlık yükü açısından önemli olduğunu aktaran Pilli, “Hemşire ve doktor ihtiyacı olduğunun farkındayız. 10 doktor daha başlayacak. Özelde çalışan doktorlar bize yardım edebilecekleri konusunda çağrıda bulundu. Doktor sıkıntısı olursa gerekirse ben ve müdürlerim de çalışacaktır” dedi.

“Önümüzdeki 7 gün önemli”

Girne Dr Akçiçek Hastanesi’nde bir doktor ve sağlık çalışanları pozitif olunca etrafındakilerin izole edildiğini kaydeden Pilli Girne Dr. Akçiçek Hastanesi Başhekimi Ceyhun Birinci ile görüştüğünü, Birinci’nin önemli bir sorununun olmadığını söylediğini aktardı.  “Halkımız sağlık çalışanlarına güveniyor teşekkür ediyorum. Önümüzdeki 7 gün önemlidir” diyen Pilli,  “Herkes evinde kalsın Özellikle ev ziyaretlerine gidilmesin. İhtiyacı olmayan dışarı çıkmasın çıkanlar da kurallara uysun. Facebook üzerinden bana yazanlara telefon açanlara cevap veremiyorum çünkü çok yoğun çalışıyorum. Halkımız beni hoşgörüyle karşılasın. Bugün saat 2’de sağlık bakanlığında bilgilendirme toplantısı yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

 











Başa dön tuşu