KıbrısManşet

Çavuşoğlu: Biliyorum, Anastasiadis de iki devlet istiyor

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaklaşık bir buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Tatar ve Çavuşoğlu basın açıklaması yaptı

Çavuşoğlu: Biliyorum, Anastasiadis de iki devlet istiyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rum lider Anastasiadis’in iki devletli çözüm istediğini kendisinin bildiğini söyleyerek “Başka bir şey dayatmamalı” dedi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesine ilişkin de, “Egemen eşitlik temelinde müzakere gerekiyor. Egemen eşitlik varsa o zaman iki devlet de olabilir” dedi.

“Rum yönetiminin tutumunu yüzünden başarısız olundu”

Birleşmiş Milletler‘in, Türkiye’nin teklifi üzerine 5 +1 gayriresmi toplantı düzenleme gayretlerine dikkati çeken Çavuşoğlu, “Çünkü Crans Montana’da federasyon için yürüttüğümüz müzakereler sonuçsuz kaldı” dedi.

“Gerek Crans Montana’da gerek öncesinde hatta 2017 yılında Cenevre’de bir günlük konferansta, ‘Artık federasyon için son müzakereleri yapıyoruz, bundan sonraki süreçte federasyon için müzakere yapmayacağız’  dedik” diyen Çavuşoğlu, güney yönetiminin “Kıbrıs Türk halkıyla ve KKTC ile hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen” tutumu yüzünden başarısız olunduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, “O zaman, ‘Siyasi eşitlik olmayacaksa egemen eşitlik olması gerekir.’ demiştik. Şimdi tam bu noktadayız” şeklinde konuştu.

“Egemen eşitlik temelinde müzakere olması gerekiyor”

Federasyon için 52 sene müzakereler yapıldığının ancak her seferinde güney yönetiminin tutumu yüzünden başarısız olunduğunu söyleyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Yani bu tüketildi. Şimdi, egemen eşitlik temelinde müzakere olması gerekiyor. Egemen eşitlik varsa o zaman iki devlet de olabilir. Bugün zaten Kıbrıs adasında iki toplum var, iki halk var, iki devlet var. Yani ‘de facto‘ tanısalar da tanımasalar da bir durum var. Bunun resmileşmesi gerekiyor”

“KKTC’nin ve Türkiye’nin olmadığı bir platformun geçerliliği yoktur”

Güney Kıbrıs’ın gücü ve zenginliği paylaşmak istemediğini söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Doğu Akdeniz’de de durum budur. Mavi Vatan’da her zaman olduğu gibi hakça paylaşıma varız. Biz daha önce de söyledik, Türkiye’nin olmadığı ve KKTC’nin haklarının yok sayıldığı hiçbir platform geçerli değildir. Türkiye ve KKTC’nin olmadığı bir platformun geçerliliği yoktur”











Başa dön tuşu