EkonomiKıbrısManşet

Barçın: Ekonomik ‘köstek’ paketi

Ekonomist Devrim Barçın, azınlık hükümetinin açıkladığı ‘Ekonomik Önlem Paketi’nde, önceden verilen bazı kararların, kırpılarak yeniden sunulduğunu belirterek, kararları okudukça İktisat diplomasını yırtmak istediğini söyledi

Barçın: Ekonomik ‘köstek’ paketi

Özgür Web TV’de Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Barçın, bir önceki ekonomik pakette, işverenlere yüzde 11’lik prim desteği verildiğini hatırlatarak, bu desteğinm 1 yıl süreyle ve çalışan sayısı kıstası olmadan verildiğini söyledi.

Barçın, “1 yıl boyunca işveren prim desteğini ödemeyi taahhüt eden devlet, şimdi çıkıp diyor ki, ‘Bundan böyle, çalışan sayısı 10 kişi ve üzerindeyse yüzde 5.5, 20’nin üzerindeyse de yüzde 3.3 prim desteği vereceğim’. Bu paket o yüzden destek değil, ‘köstek’ paketidir” dedi.

“İktisat diplomamı yakmak istedim”

Kredi borcu olan kesimin, bankalarla baş başa bırakılması ve yasal düzenleme yapılmaması konusunda da konuşan Barçın, Başbakan Saner’in bu konudaki ifadelerine adeta isyan etti.

Barçın, “Basın toplantısında, Başbakan Saner’e ısrarla soruldu bu soru. Saner de ‘Biz bankalarla konuştuk, ödemeler konusunda ısrarcı olmayacaklar’ dedi. İnanın İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi diplomamı yakmak istedim” dedi.

UBP-HP Hükümeti döneminde 3 ay erteleme, takas odasını kapama gibi kararlar alındığını hatırlatan Barçın, ikinci pakette ise bankalarla ilgili alınan tek kararın, çeklerin bekletilme süresinin 15 günden 22 iş gününe çıkarılması olduğunu kaydetti.

“Hükümetin derdi ülkeyi açmak”

Barçın, alınan kararlardan, hükümetin tek derdinin ülkeyi açmak olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, “Başımızı daha fazla belaya sokacaklar” dedi.

Kapalı olunan dönemde, en fazla etkilenen işyerlerinin yetkililer tarafından tespit edilerek yardım verileceği şeklindeki açıklamaya da değinen Barçın, “Bu açıklama kapalı olan her yere destek verilmeyeceği anlamına geliyor” dedi.

Barçın ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin, imzalanan protokollerde yer alan “karşılıksız para gönderme” sözünü tutmadığına da dikkat çekti.

“Sosyal yardım alana yüzde 15, engelli bireylere neden yüzde 10?”

Sosyal yardım alana daimi yüzde 15, engelli bireylere ise yüzde 10 artış yapıldığına dikkati çeken Barçın, bunun eşitsizlik yarattığını söyledi.

Barçın, “Ya eşit yapılması gerekirdi ya da engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılıp, daha fazla yardım edilmeliydi” dedi.

Barçın, “Maliye Bakanlığı’nda insani ve emekçi cepheden bakmayan kişiler oturuyor. Ellerine kâğıt kalem alıp, engelliye yüzde 10 vereyim de yüzde 15 verirsem külfet olur diyorlar. İnsanlığı sadece kâğıt kalem üzerinden döndürüyorlar” dedi.

“Hiçbir şey açıklamasalardı daha iyiydi”

Barçın son olarak şunları kaydetti:
Hiçbir şey açıklamasalardı daha iyiydi. Çünkü var olan destekleri de kestiler. Ben buna üzülüyorum. Ağlanacak halimize bizi güldürüyorlar.











Başa dön tuşu