KıbrısManşet

Yeltekin: Bu devlet işvereni şımarttıkça şımartıyor

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-iş) Genel Sekreteri Ali Yeltekin, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun bugünkü toplantısında, işçi tarafı olarak masayı terkederek, işverenin şımartıldığını savundu

Yeltekin: Devlet 33 milyon TL destek verdi işverene. 133 milyon TL daha versin, hiç gelmesinler

Komisyonunun bugünkü toplantısında devlet-işveren oyununun bir kez daha sahnelendiğini söyleyen Yeltekin,  toplantı tutanaklarına imza atmadıklarını ve dolayısıyla resmi olarak yürürlüğe koyulamayacağını belirtti.

Yeltekin, “Çünkü biliyorduk, toplantı sayımız 15, yarısından 1 fazlası olan 9 sayısına ulaşmıştık. 5 devlet, 4 işçi tarafı. Eğer imza atmış olsaydık, devlet 5 kişi ile istediği rakamı geçirip, Bakanlar Kurulu’na gönderecekti” dedi

Yeniden toplantıya çağrılacaklarını ama şımartılmış işveren kesiminin geleceğinden şüphe duyduklarını belirten Yeltekin, devletin yüzde 11 prim desteği verdiği işverenin daha önce de toplantıya katılmadığını hatırlattı.

Yeltekin, “Devlet 33 milyon TL destek verdi işverene. 133 milyon TL daha versin, hiç gelmesinler” dedi.

“4 bin 600 TL önerdik, el sıkışalım dedik, hayır dediler”

Yeltekin, yapılacak ikinci toplantıdan ümitli olduklarını vurgulayarak, 5 aydır asgari ücreti belirleyemeyen bir devlerin diğer alanlardaki eksiklikleri nasıl gidereceğini merak ettiğini söyledi.

“Geldiğimiz noktada biz 4 bin 600 TL önerdik, el sıkışalım dedik, hayır dediler” diyen Yeltekin, karşı tarafın 4 bin 400 TL’den bir kuruş yukarı verme niyetinde olmadıklarını savundu.

Yeltekin, “Önce 4 bin 900 TL demiştik, sonra en fazla 4 bin 600 TL’ye indik. Devletin 4 bin 400 TL’lik teklifini ise reddettik” dedi.

Geçim derdinde olan ve aylardır aşsız parasız kalan özel sektör çalışanlarının ne yapacağının, kimsenin umurunda olmadığını söyleyen Yeltekin, işverenin şımartıldığını savundu.

“10 bin TL beyanat veren işveren 100 bin Euro’luk araba sürüyor”

Yeltekin şunları dile getirdi;

“Esas söylememiz gereken, bu ülkede işverenin şımartıldığıdır. 10 bin TL beyanat veren işveren 100 bin Euro’luk araba sürüyor. Acaba sizin sürdüğünüz araba ve kaldığınız ev, beyan ettiğiniz kazançla orantılı mı?

Bir işveren çıkıp TV’de konuşuyor ve diyor ki, ‘Devlet ve işçi kesimi anlaşsa bile biz buna uymayacağız’. Bu ükede bir hükümet varsa, Çalışma Bakanı varsa, buna engel olur, tekrar vergi düzenlemesi yapar”











Başa dön tuşu