KıbrısManşet

Mobilya Sanayicileri Derneği, ekonomik paketi değerlendirdi

Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSAD), Şubat 2021’de açıklanan ekonomik paketi değerlendirerek, beklentilerinin karşılanmadığı, Mart 2020’de ayakta durabilmeleri ve istihdamı devam ettirebilmeleri için verilen bir takım katkıların da onlardan  geri alındığını, hatta fazla istihdam yapan şirketlerin de cezalandırıldığı gibi muamele gördüğüne tanıklık ettiklerini açıkladı

MOSAD: Ne devletin kendi adına yaptığı bir tasarruf duyduk ne de bizlere yapılan bir katkı

Dernek tarafından yapılan açıklamada, “Bizler ekonomik paket denildiğinde kapalı olan veya zarar gören özel sektöre devlet tarafından bu kötü günlerini iflas etmeden ve istihdamını sürdürebılmesı için katkı yapılacak diye algılarız, zira gerek Türkıye gerekse diğer ülkelere baktığımızda tüm ekonomik paketler özel sektörün devamını sürdürebilmesı adına yapılmıştır ve devlet kendi alacaklarından bir takım fedakârlıklar veya ertelemeler yaparak özel sektöre katkı sağlıyor. Şubat 2021 ekonomık pakete baktığımızda ne devletin kendi adına yaptığı bir tasarruf duyduk ne de bizlere yapılan bir katkı” kaydedildi.

“Paket tekrar değerlendirilsin”

Mobilya Sanayicileri Yönetim Kurulu ve Üyeleri,  paketin tekrar değerlendirilmesini ve taleplerin birlikte tartışılıp karar verilmesini talep ettiler.

Açıklama şu şekilde:

“Taleplerimiz;

1. SSK Katkısı:

2020 Mart ayındaki salgınla iş yerlerimizin kapanması sonrasında bizlere verilen katkının çalışan sayısına bakılmaksızın Aralık 2021’e kadar devamının sağlanması.
Tüm hesaplarını bu noktada yapıp bu zor şartlarda istihdamı devam ettiren özel sektör sizlerden bir teşekkür beklerken sizler bizleri bu pakette adete faydasız sayarcasına Haziran ayına kadar devam eden teşviğimizi kırptınız. Ülkemizdeki işsizlik sorunu her geçen gün kendini daha da fazla göstermeye başladığı bu dönemde fazla çalışanı olan sirketler teşvik alması gerekir diye düşünürken cezalandırıldılar.

2. Elektrik Teşviği:

Mart 2020 kapanma sonrası SSK katkısı İle birlikte üretim sektörüne verilen bu katkı bizlere verilen somut iki kalemden birtanesiydi. Hammaddenin temininin son bır yılda daha önceye göre döviz bazında pahalılaşması ıle nerdeyse kârsız kepenk açan işletrmelerimiz sırf işletme kapanmasın diye çalışan üretici için can suyu niteliğinde olan elektrik teşviğinin en az yıl sonuna kadar ssk katkısı gibi uzatılması bizler için hayati önem taşımaktadır.
Çünkü pandemi 2020 yılında bitecek ve 2021 yılı başlarında ekonomi ve ürünlerimize olan talep talep normal değerine oturmaya başlayacak düşüncesi ıle verilen bu teşvık ne yazıkki pandeminin bugün hala devam etmesi ile ve geçen yıldan daha zor geçecek 2021 yılında bu teşviğin geri alınması kanımızca haksızlıktır.

2. Kredi Taksitleri:

Bankalara ve devlete olan kredi taksitlerimizin en az 3 ay ertelenmesini talep ediyoruz.
Çünkü bilindiği üzere esnafın parası her zaman işindedir veya yatırmındadır ve ödeyeceği taksitin planını taksit gününden en iyi ihtimalle 10-15 gün önce yapacağı tahsilat ile gerçekleştirmektedir. Kapalı olduğumuz bu döneme denk gelen özellikle KGF taksitleri ve diğer kredi taksitlerini bir çok işletme ödeyemeyecek ve zor durumda kalacaktır. Bu nedenle gerçekcı bir yaklaşımla bu taksitlerin 3 ay ötelenmesinin doğru bir karar olacağına inanıyoruz.

4. Piyasadaki Çeklerimiz:

Ülkemizde tüm kredi ve finans imkanları gayrimenkul ve nakit teminat üzerine kurulu olmasından dolayı tüm esnafımız iş yaşamını vadeli çeklerle götürüyor aynen kredi taksitlerinde olduğu gibi çek tarihinden en iyi ihtimalle 10-15 gün öncesinden yapılan tahsilatla çekini ödeyen esnaf iş yerlerinin kapalı olmasından dolayı herhangi bir hak ediş yapamazken ve hal bu şekildeyken yazılmış olan çeklerin bir çoğunun geri döneceği aşıkârdır. Karşılıklı konuşarak çek konusunu her iki tarafında en az zarar göreceği noktada çözüme ulaştırmamız gerekir.”











Başa dön tuşu