KıbrısManşet

Güneyin Bakanlar Kurulu, uçuşların aşamalı olarak başlamasına karar verdi

Güney Kıbrıs‘ın  Bakanlar Kurulu Çarşamba günü yaptığı toplantıda, uçuşların başlamasına ve ek tedbirlerle havaalanlarının yeniden açılmasına karar verdi

Uçuşların aşamalı olarak başlamasına ve havaalanlarının açılmasına karar verildi

Ulaştırma Bakanlığı’ndan Salı günü yapılan basın açıklamasında, Bakanlar Kurulu’nun, bazı değişikliklerle 1 Mart 2021’den itibaren yürürlüğe girecek olan uçuşların aşamalı olarak başlamasına ve havaalanlarının açılmasına karar verdiğini bildirdi.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Ekonomi Alanı’ndaki İsviçre dâhil İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç için bir değişiklik olmayacak. Yani 1 Mart 2021’den itibaren Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yeşil, turuncu veya kırmızı olarak kategorize ettiği ülkeler için durum değişmeyecek.

Sağlık Bakanlığı Mart 2021’de bazı ülkeleri değerlendirerek yeşil, turuncu, kırmızı ve gri olarak kategorize edecek. Değerlendirmeye tabi tutulacak ülkeler, Birleşik Krallık, Rusya, Ukrayna, İsrail, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Belarus, ayrıca Avrupa Konseyi’nin üçüncü ülkeler listesi olacak.
Gri kategoride yer alacak ülkelerin yolcularının, özel bir giriş iznine ihtiyacı olacak, ayrıca seyahatlerinden 72 saat önce alınmış bir PCR testi göstermeleri gerekecek. Bu kişilere, Sağlık Bakanlığı’nın talimatına uygun olarak kendini izole etme ve karantina tedbirleri uygulanacak.

Yeşil kategoriye giren yukarıda adı geçen ülkelerden herhangi birinden 1-31 Mart 2021 tarihleri arasında adaya gelecek olan kişiler, PCR testine tabi tutulacaklar, testin ücreti Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. Mart’ta Kıbrıs’a gelen tüm yolculara, ülkelerinin kategorilerine bakılmaksızın PCR testi uygulanacak.

1 Nisan’dan sonra hiçbir kısıtlama uygulanmayacak

1 Nisan 2021’den itibaren tüm üçüncü ülkeler, Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) kriterlerine göre yeşil, turuncu veya kırmızı olarak kategorize edilecekler. Ayrıca, Birleşik Krallık, Rusya, Ukrayna, İsrail, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır ve Belarus, Sırbistan, Katar, Bahreyn, Amerika Birleşik Devletleri ve Gürcistan 1 Nisan 2021’den itibaren üçüncü ülkeler olarak eklenecekler.

Bu listeye dâhil olmayan diğer ülkelerden gelecek yolculardan gri kategorideki özel izin istenecek.

Sağlık Bakanlığı ülkelerin kategorilerini haftalık duyuracak.

Bakanlar Kurulu ayrıca, Birleşik Krallık’tan gelecek yolcular için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin göstereceği yerlerde 7 günlük kendi kendini tecrit uygulamasının 31 Mart 2021’e kadar uzatılmasına karar verdi.

Kıbrıs’a gelecek olan yeşil kategorideki tüm yolcuların 1-31 Mart tarihleri arasında PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Testin ücreti Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. 1 Nisan’dan sonra hiçbir kısıtlama uygulanmayacak.

Gri kategorideki ülkelerin yolcularının özel bir izne ihtiyaçları olacak

Turuncu kategorideki ülkelerin yolcularının seyahatlerinden 72 saat önce aldıkları olumsuz bir PCR testini kalkıştan önce göstermeleri gerekiyor.

Kırmızı kategorideki bir ülkeden gelecek olan yolculardan, biri seyahatlerinden 72 saat önce yapılmış bir PCR test sonucu ve biri de adaya varışlarında yapılacak olan PCR testi olmak üzere iki PCR testi talep edilecek. Kırmızı kategorideki ülkelerin yolcularına tecrit veya karantina uygulanmayacak.

Kıbrıs vatandaşları ve adada yasal olarak ikamet eden kişiler, seyahatlerinden 72 saat önce ek bir PCR olumsuz testi ibraz etmeyip Kıbrıs’a varışta PCR testi yaptırmayı tercih edebilecekler. Bu durumda, Sağlık Bakanlığı’nın talimatları uyarınca tecritte kalmaları gerekecek.

Gri kategorideki ülkelerin yolcularının özel bir izne ihtiyaçları olacak. Üçüncü ülke vatandaşlarının ülkeye girişleri için özel izin alma prosedürü uygulanacak, ancak Kıbrıs vatandaşları ve ülkede yasal olarak ikamet edenler ve Avrupa vatandaşları, özel izin alma yükümlülüğünün dışında tutulacaklar. Bu kategoride adaya gelecek olanlar Sağlık Bakanlığı’nın talimatına göre tecrit edilecekler.

Yolcular, Sağlık Bakanlığı’nın talimatına uygun tüm kategorilerinden örnek alabilecekler.











Başa dön tuşu