KıbrısKORONAVİRÜSManşet

Hızal: Aşılar bulaşmayı önleme noktasında değerlendirilmiş değil

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Dr. Halil Hızal, Koronavirüs aşılarının bağışıklık türlerine değinerek, Kovid-19 aşılarının nasıl bir bağışıklık ortaya çıkardığının bilinmediğini açıkladı

Hızal: İki tür bağışıklık elde edilebilir

Hızal’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım şu şekilde:

“Aşı yolu ile iki tür bağışıklık elde edilebilir.

Etkin bağışıklık. Patojenin(hastalığa neden olan organizma)ciddi bir hastalık üretmesi engellense de,vücuda girmesi ya da kendini kopyalaması önlenemiyor.

Sterilize bağışıklık. Enfeksiyon tamamen engelleniyor. Bazı durumlarda asemptomatik vakalar bile önleniyor.Bu bağışıklık türü aşı ile ilgilenen tüm bilim insanlarının amacı ama çok sınırlı şekilde başarılabildi.”

“Kovid-19 aşıları nasıl bir bağışıklık ortaya çıkarıyor, bilinmiyor”

“Kovid-19 aşıları nasıl bir bağışıklık ortaya çıkarıyor? Bilinmiyor çünkü aşılar daha yeni kullanıma girdi.

Aşılar bulaşmayı önleme noktasında değerlendirilmiş değil. Bu şu anda ikinci planda. Birinci sırada semptom oluşması noktasındaki etkinlikleri geliyor.

Aşılarla ilgili İngiltere’de yapılan erken çalışmalar tamamen ortadan kaldırmasalar da aşıların bulaşma üzerinde etkin olabileceğini ortaya koydu. Ama yine de bu etkinin sınırlamalardan mı,aşıdan mı kaynaklandığı konusunda daha çok çalışmaya ihtiyaç var.

İsrail’de yapılan bir çalışmada aşılandıktan 1 hafta sonra 715.425 bin kişiden sadece 317’sinin korona testi pozitif çıktı. Ancak burada da dikkatli olmak gerekiyor. Veriler üzerinde sınırlamaların ne kadar etkili olduğu bilinmiyor.

Çift doz aşılanan kişilerin karantinasız ülkeye girişi tartışılırken bunların bilinmesi için yazdım.”

 











Başa dön tuşu