KıbrısManşet

Kıbrıs Türk Basın Örgütleri: Çalıntı haberlerle kirlilik yaratanları onaylamamız mümkün değil

Kıbrıs Türk Basın Örgütleri, “emek ve haber hırsızlığı” konusunda ortak açıklama yayınlayarak, bu soruna karşı birlikte mücadele etme kararı alındığını duyurdu

Ortak açıklama yayınlandı

Basında örgütlü sekiz birlik, dernek ve sendika, “emek ve haber hırsızlığı” konusunda ortak açıklama yayınladı

Açıklamada, “emek ve haber hırsızlığı” yanında “internet medyası” adı altında, hiçbir kurumsal yatırım, üretim ve istihdam yaratmayan onlarca yeni adresin türediği de ifade edilerek, “Buna daha fazla göz yummamak için Kıbrıs Türk Basın Örgütleri olarak birlikte harekete geçme kararı alınmıştır”

“Çalıntı haberlerle kirlilik yaratanları onaylamamız mümkün değildir”

Açıklama şu şekilde: 

“Gazetelerimizin ve basın emekçilerinin emeğinin sömürülmesine, üretimlerinin çalınmasına ve yarattığımız değerler üzerinden haksız kazanç elde edilmesine karşı durmak konusunda kararlıyız.

Çağımızın gereği olan dijitalleşmeyi, hedef kitlelere daha hızlı ve yaygın ulaşmak için bir fırsat ve yatırım gerekliliği olduğunun bilincindeyiz.

Ancak, bu süreçte ülkemizdeki başıboşluk ve etik yoksunluğunu fırsat bilerek “internet medyası” adı altında hiçbir kurumsal yatırım, üretim ve istihdam yaratmayan onlarca yeni adres türediği görülmektedir.

“İnternet gazeteciliğine yönelik yeni medya sürecini saygıyla selamlarken, çalıntı haberlerle kirlilik yaratanları onaylamamız mümkün değildir.”

“Hırsızlıktır”

“Gazetecilerin günler ya da saatlerce süren araştırma ve uğraşlar sonrası hazırladıkları haberlerin, yayınlandıktan dakikalar sonra bir başka internet sitesinde noktası virgülü hatta tashih hatalarına varıncaya kadar kopyalanıp yayınlanmasını tarif edecek tek kelimenin “HIRSIZLIK” olduğu kanaatindeyiz.

Haberden alıntı yapacak veya tüm haberi kullanacak internet sitesinin ilgili haberin sadece ilk cümlesini kullanıp haberin geçtiği siteye direk link vermesi çağrısını yapıyoruz.

Bu nedenle, Kıbrıs Türk Basın Örgütleri olarak aşağıdaki belirtilen prensiplerde birlikte hareket etme ve bu alandaki örgütlülüğü güçlendirme kararı alınmıştır.”

Sekiz dernek ve sendikanın yayınladığı ortak açıklamada, atılacak beş adım şöyle sıralandı: 

1- Çalınan her haber ve içerik ile ilgili ayrı yasal süreç başlatmak ve bu süreçleri ısrarlı bir şekilde takip etmek. KKTC mevzuatında bulunan Fasıl 264 Telif Hakkı Yasası’na aykırı tüm girişimlerin hukuk önünde takipçisi olmak.

2- Çalınan her haber ve içeriği, çalan her kuruluşu etkili bir şekilde ifşa etmek, ayrıca çalıntı haber kullanan sitelere reklam veren kurum ve kuruluşları bu yönde bilgilendirmek.

3- KKTC “Bilişim Suçları Yasası”nın 15’nci maddesi uyarınca künyesi, sahibi, yönetimi, geçerli telefon numarası ve adresi özetle hiçbir iletişim bilgisi ya da kurumsal ekibi olmayan gazetelere yönelik gerekli hukuk mücadelesini yürütmek. Bu alanda yapılan ticari faaliyetlerin de Maliye bünyesinde takibi için girişim yapmak.

4- Medya takip ajanslarının, “medya takibi” ismi altında, hiçbir telif ücreti ödemeden fikri eserlerimizi kullanarak bunun üzerinden gelir etmelerini engellemek.

5- Sivil toplum örgütleri nezdinde çalışma grupları oluşturmak ve örgütlü bir şekilde mücadele etmek.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği

Basın Sen

Bay Sen

Dış Basın Birliği

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği

Haber Kameramanları Derneği

KTAMS

Dev-İş











Başa dön tuşu