KıbrısManşet

175 kişilik cezaevinde 611 mahkum ve tutuklu var

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı, aynı zamanda da cezaevi amiri olan Güven Bengihan, cezaevinde yaşanan durumun, insanlık onuruna aykırı olduğunu söyledi

175 kişilik cezaevinde 611 mahkum ve tutuklu var

Suç işleyen kişiler ya da suça itilen bireyler, rehabilite olacakları Merkezi Cezaevi‘nde, insanlık onuruna yakışmayan şartlarda barınıyor, devlet  seyrediyor

1982 yılında yapılan 175 kişi kapasiteli Merkezi Cezaevi’nde, bugün tam 611 tutuklu ve hükümlü var. Yatak sayısı 611’i bulsa da, elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapılar hala 175 kişilik.

Cezaevi’nde şu an tutuklu bulunanların 562 erkek, 48’i ise kadın. 293 kişi KKTC vatandaşı, 318 kişi ise diğer ülke vatandaşları

Bengihan’ın anlattıkları ise çalan tehlike çanlarını gözler önüne seriyor

📌2000 YILINA KADAR YETERLİYDİ: “1982 yılında yapılan cezaevi, 2000’li yıllara kadar yeterliydi. Sonrasında suç ve suçlu sayısında artışlar başladı”

📌GİRİŞ ÇIKIŞLARDA DENETİMSİZLİK: “Sayının yükselmesindeki en büyük sebeplerden biri de, ülkeye giriş çıkışlardaki denetiminsizliktir”

📌ÇOCUKLARLA YETİŞKİNLER AYNI YERDE: “Suça itilen çocuklar için ıslah evi yok. Yetişkinlerle aynı yerde kalıyorlar”

📌HASTALIK RİSKİ: “Sadece Covid-19 pandemisi degil, normal zamanda da bulaşıcı hastalık riski var”

📌REHABİLİTE YOK: “Tutuklu ve hükümlüleri topluma kazandırmak için rehabilitasyon koşulları yok. Atölyeler bile yatakhane yapıldı”

📌POTANSİYEL SUÇLULAR YETİŞEBİLİR: “Mahkumlar suç türüne göre ayrılmadığı ve birarada oldukları için farklı suç modellerini de öğrenerek potansiyel suçlu olmalarına zemin yaratılıyor”

📌YENİ YASA GEÇİRİLMELİ: “Yeni Çağdaş Cezaevi Yasası’nın teknik komite çalışması bitti. İvedi şekilde görüşülüp meclisten geçirilmesi gerekiyor”

📌GARDİYANLAR MÜEBBETTE: “Müebbet ceza bile bağışlamalarıyla 33 yıldır. Bir gardiyan ise neredeyse 40 yılını bu şartlar cezaevinde geçiriyor”

Özgür Gazete / Pınar Barut











Başa dön tuşu