Kıbrıs

Rüşvet çarkı

 “Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2019 Raporu” yayınlandı. Özgür Gazete yazarlarından Cenk Diler, Prof. Dr. Ömer Gökçekuş ve Doç. Dr. Sertaç Sonan tarafından hazırlanan 66 sayfalık raporu özetledi.

0-100 arası bir ölçekte yapılan değerlendirmede, “sıfır” yolsuzluğun çok yüksek olduğunu gösterirken “yüz” yolsuzluğun bulunmadığını gösteriyor. Buna göre yapılan anket ve atölye çalışmalarında KKTC’de yolsuzluk algısı skoru 40. Skoru hesaplanan 180 ülke içerisinde ortalama skor ise 43.

Türkiye ak pak

Rapora göre, KKTC; Burkina Faso, Trinidad ve Tobago, Guyana, Endonezya, Kuveyt ve Lesotho ile birlikte aynı skorla; 85’inci sırada. Güney Kıbrıs 41, Malta 50, Yunanistan 60’ıncı sırada yer alıyor. Türkiye ise daha gerimizde ve 91’inci sırada.

Rüsvet çuvalla

Yolsuzluk algısı anketinde, katılımcıların yüzde 85’i farklı derecelerde olsa da KKTC’de yolsuzluk ve rüşvetin “çok yaygın” olduğunu düşünüyor. “Yolsuzluk ülkemizde ne kadar büyük bir sorundur?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 89’u “çok büyük bir sorundur” cevabını verdi.

Devlet malı deniz

Katılımcıların yüzde 46’sı, yolsuzluğun en fazla “Kamuya ait arazi ve binaların tahsis ve kiralanmasında” yapıldığını düşünüyor. Yüzde 89’una göre kamu kaynakları istismar ediliyor. “İstismarcılar” ise katılımcıların yüzde 44’üne göre siyasetçiler.

 











Başa dön tuşu