KıbrısManşet

Derya: Bize ‘Türk olacaksınız, Kıbrıslı diye bir şey yoktur’ dediler

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Doğuş Derya‘nın, ‘Türkiye-KKTC Kültür İşbirliği Protokolü‘ ile ilgili dün mecliste yaptığı konuşma, adeta Kıbrıs Türk toplumunun duygularına tercüman oldu

Derya: Bize ‘Türk olacaksınız, Kıbrıslı diye bir şey yoktur’ denildi

Türkiye-KKTC arasında imzalanan ve Kıbrıs Türk kültürünün asilmilasyonu olarak yorumlanan ‘Kültür İşbirliği Protokolü’ dün Cumhuriyet Meclisi’nde onaylandı.

Protokolle ilgili konuşmak için söz alan Derya, Türkiye‘de nerede bor madeni çıktığını bile çocuk yaşlarda okulda öğretildiğini ama kendi ülkesinin coğrafyasını 20’li yaşlarda öğrendiğini söyledi.

Derya, “Çünkü bize, yeterince Türk olarak görülmediğimiz için ‘Türk olacaksınız, Kıbrıslı diye bir şey yoktur’ denildi” dedi.

“İrade devri yapıyorsunuz”

Kıbrıslıtürk kültürü diye bir şeyin var olduğunu ve bunun yok sayılmasına müsade etmeyeceklerini vurgulayan Derya, bu protokollerin tam da bu sebeple kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Derya, CTP lideri Tufan Erhürman’ın hükümete ‘yetki devri yapıyorsunuz’ dediğini hatırlatarak, “Aslında sanki yetki devri de değil, kurumlarımızı yok sayarak irade devri yapıyorsunuz” dedi.

“Aşık Veysel, Karacoğlan olmadan bu dünya çok eksik bir dünya olurdu”

Derya, Kıbrıslıtürklerin çok kültürlü bir toplum içinde yaşamak istediğini belirtti.

Derya, “Aşık Veysel, Karacoğlan olmadan, Orhan Pamuk, Oğuz Atay, Yaşar Kemal, Neşet Ertaş, Arif Sağ, Sezen Aksu olmadan, bu dünya çok eksik bir dünya olurdu. Ama bize sürekli ‘Sen şu olacaksın’ diyenler de, lütfen artık, Fikret Demirağ’ı, Filiz Naldöven’i, Hüseyin Özinan’ı, Özden Selengil’i öğrensin. Kaç insan bunları biliyor?” dedi.

” ‘Kendi özgün kimliğinle yaşamayacaksın’ dediler”

İmzalanan ve onaylanan Kültür İşbirliği Protokolü’nün, kültürel etkileşim olması için hazırladığı söylemlerini de eleştiren Derya, Kıbrıslıtürk yazar Feridun Işıman’ın, ‘Mahkum sanmak için kendimi, ne zincir isterim ne urgan’ sözlerini hatırlattı.

Derya, “Neden söyledi bu sözleri, çünkü bize mahkum hissettirdiler. Yıllardır ‘Kendi özgün kimliğinle yaşamayacaksın’ dediler.

“İnsanın biraz yurt duygusu olur”

Derya sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siz bu protokolü imzaladığınız insanlara soruyor musunuz; Sıla 4 ‘ü bilir misiniz ey beyefendiler diye. Raif Denktaş’ı, Erdinç Gündüz’ü, Aydın Kalfaoğlu’nu biliyor musunuz diye sordunuz mu? Sormadınız. İnsanın biraz yurt duygusu olur”











Başa dön tuşu