KıbrısKORONAVİRÜSManşet

Güney’de gözler “AB ilaç otoritesinin” onayında

Güney Kıbrıs’ın Avrupa İlaç Ajansı tarafından kullanım için onaylanması durumunda, Rusya’dan 50.000 bin doz Sputnik V koronavirüs aşısı alacağiı öğrenildi

Gözler AB ilaç otoritesinin onayında

Kıbrıs Haber Ajansı, hükümet sözcüsü Kyriakos Koushos’a atıfla’ta bulunarak Brüksel’in ilaç otoritesi tarafından onaylanması halinde Güney Kıbrıs’ın 50 bin doz Rus Sputnik V aşısı alınacağını aktardı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından henüz onaylanmamış olmasına rağmen AB üyeleri Macaristan ve Slovakya, Sputnik V aşısı satın almıştı. Çekya yetkilileri de Rus aşısı için sipariş vermelerinin mümkün olduğunu kaydetmişti.

‘Üye ülkeler kendi çözümlerini aramaya yöneldi’

AB şimdiye dek dört koronavirüs aşısını onayladı ve 27 üyesi adına Batılı aşı geliştiricileri ile anlaşmalar imzaladı. Fakat üretimdeki sorunlar nedeniyle üye ülkelerden bazıları aşı ihtiyaçlarını karşılamak için kendi çözümlerini aramaya yöneldi.

Sputnik V’nin ‘değerlendirme süreci’ devam ediyor

EMA, 4 Mart’ta Sputnik V için ‘rolling review’ diye tabir edilen değerlendirme sürecine girdiklerini açıklamıştı.

Söz konusu değerlendirme süreci, halk sağlığı bakımından acil bir durum olması halinde, umut vadeden bir ilacın ya da aşının kullanım için onaylanmasını hızlandırmak adına devreye alınabiliyor. Sonucunda da söz konusu preparatın onayına dair daha çabuk karar alınmış oluyor.

Hem Rusya’nın hem de dünyanın yerel bir sağlık otoritesi tarafından onaylanmış ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V, antikor üretmesi için vücuda virüsün genetik kodlarını taşıyan bir viral vektör aşısı. Söz konusu genetik kod, insan adenovirüsü içinde vücuda aktarılıyor. Aşının etkinliğinin yüzde 90’ın üstünde olduğu kanıtlanmış durumda.











Başa dön tuşu