EkonomiKıbrısManşet

Güven duygusu bir kere kaybedilir ve sonrası hep şüphedir

  • Türk mali piyasaları dün oldukça zor bir günü geride bıraktı. Gün içerisinde off-shore TL faiz oranının gerilemesi (Londra’da TL faizin normalleşmesi) USDTRY kuru üzerinde büyük bir baskı kurdu.
  • Azalan güven duygusu, artan piyasa tansiyonu haliyle ciddi bir kırılganlığı da beraberinde getiriyor.  Haliyle, Londra piyasalarında %1,400 seviyesini gören TL faizin %20 seviyesine gerilemesi ile – TL likidite artıkça – beraberinde döviz talebi de artıyor ve kur yukarıya gidiyor.
  • Dün gün içerisinde, 8,45 seviyesine kadar yükselen USDTRY kuru, 8,58 seviyesindeki tarihi zirvesinin kıyısına kadar gelmiş oldu. Hem de, TCMB’nin koruma kalkanının (fainin) %19 olduğu bi dönemde!
  • TL’nin değer kaybı, alternatif piyasalar üzerinde de baskı kurdu. Bu kapsamda BİST100 Bankacılık endeksi %1 daha düşerek son 8 günde kaybını %21 seviyesine taşırken, yabancı indinde Türkiye risk primi 5 yıllık CDS ise 480 baz puana yükseldi!
  • Dün havanın daha da ‘bozması’ ardından sessizliğini ‘bozan’ ve Banka Genel Kurulu’nda konuşan Başkanı Kavcıoğlu, paniği bir nebze de olsa dindirmeye çalıştı. Konuşmasında enflasyon görünümünde kayda değer bir iyileşme olana kadar mevcut sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğinin altı çizilirken, TÜFE’nin üzerinde bir politika faizi izleneceği de vurgulandı.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN











Başa dön tuşu