EkonomiKıbrısManşet

Çekirdek enflasyon 2 yılın zirvesinde. Faiz indirimi başka bahara!

  • Dün sabah saatlerinde TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon rakamları, piyasa beklentisine paralel sonuçlandı. Manşet TÜFE enflasyonu aylık %1,08 artış kaydederken, yıllık TÜFE %16,19 ile 20 ayın zirvesine yükseldi.
  • Üreticiye yansıyan (ÜFE) enflasyon, maliyet kaynaklı baskılar ile aylık %4,13 gibi çok yüksek bir düzeyde gerçekleşirken, yıllık karşılığı, 26 ayın zirvesinde %31,2 ile ürkütücü oldu.
  • ÜFE ile TÜFE arasındaki makas 15 puana ulaştı. Bu makas en fazla 2018 Papaz Brunson döneminde yaşanan kur şoku zamanında 22 puana kadar açılmıştı! Üretici, talebin canlandığı ilk noktada yaşadığı maliyet şokuna tüketiciye yansıtılacaktır.
  • Enflasyonun alt kalemlerinde en yüksek fiyat artışı %3,7 ile sağlık sektörü, %2,8 artan eğitim sektörü, izolasyonların gevşetilmesi neden olsa gerek lokanta ve otellerde %2,6, eğlence ve kültürde %2,0 fiyat artışını, gıda ve alkolsüz içecek fiyatları aylık %1,1 artışla takip etmiş.
  • TCMB‘nin favori enflasyon göstergelerinden olan C tanımlı ‘çekirdek enflasyon’ %16,88 artış kaydederek son 2 senenin zirvesine yükseldi. Enflasyona ait tüm göstergeler, yayılma hızının arttığını ve bırakın TCMB’nin faiz indirimini, ilave artışının bile bir noktada gerekebileceğini düşünüyoruz (bakınız grafik).
  • Gelelim piyasa yansımasına. Olumsuz enflasyon rakamlarına tepki oldukça cılız oldu. Enflasyon ardından asıl testin 15 Nisan olağan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olacağını düşünüyoruz.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN











Başa dön tuşu