EkonomiKıbrısManşet

Davulcu: Yasalar bilinçli olarak uygulanmıyor

Belça Ltd. ile Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen) arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

“Çalışaların sosyal hakları yeniden düzenlendi”

Yapılan toplu iş sözleşmesiyle Belça Ltd.’e ait 6 mağaza, depo, muhasebe ve genel müdürlük bölümlerinde çalışan işçilerin maaş, özlük ve sosyal hakları yeniden düzenlendi.

Belça Ltd.’in bir hafta önce hizmete açtığı yeni mağazası Yenişehir-Lefkoşa şübesinde düzenlenen Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde konuşan Genel Müdür Berkem Öztuğ, çalışanları mutlu ve huzurlu olmayan hiç bir işletmenin başarılı ve istikrarlı olamayacağını söyledi.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kaos ortamında işletmelerin ayakta kalmasının en önemli etkeninin çalışanlar olduğunu ifade eden Berkem Öztuğ, Belça Ltd. çalışanlarına teşekkür etti.

“Ülkede haksız rekabet koşulları var”

Ülkede haksız rekabet koşulları olduğuna dikkati çeken Öztuğ, bunun başlıca nedeninin devlet kurumunun denetim görevini yerine getirmiyor oluşu olduğunu belirtti. Belça ltd’in Yeni Şehir Şübesini birkaç gün önce hizmetine koyduklarını belirten Öztuğ, önceden faal olan bir mağazayı devralıp Belça mağazası haline getirdiklerini, çalışanların tümünü de devralıp Belça çalışanı yaptıklarını söyledi.

Öztuğ, yeni çalışanların da Çağ-Sen’de örgütlenmesiyle birlikte  imzalanan Toplu İş Sözleşmesi kapsamına girdiğini ve artık iş güvenceli bir ortamda çalışacaklarını sözlerine ekledi.

“Yasalar bilinçli olarak uygulanmıyor

İmza töreninde konuşan Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu, özel sektör işverenlerine çağrı yaparak Belça Ltd. işverenini örnek almalarını istedi. Serbest payasa ekonomisinin kuralsız-baş-bozuk bir ekonomik sistem olmadığını ifade eden Davulcu, tersine çok sağlam kuralları olan bir sistem olduğunu söyledi.

KKTC’de ekonominin kurallarını belirleyen yasalar olmasına karşın hükümetlerin büyük sermaye odaklarının güdümünde olması yüzünden yasaların bilinçli olarak uygulanmadığını, bu yüzden sistemin vahşi kapitalizme dönüştüğünü söyledi.

Vahşi kapitalizmin küçük ve orta ölçekli işletmelerin kısa sürede yok olmasını getiren bir sistem olduğuna işaret eden Davulcu, küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerine, işçilerinin sendikalaşmasını önlemekten vazgeçmeleri çağrısı yaptı.

Davulcu özel sektör işverenlerine birlikte ve örgütlü tavır geliştirerek vahşi kapitalizmle mücadele önerisinde bulunarak, “geliniz sosyal demokrasiyi birlikte inşa edelim” dedi.

01 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2022 devresini kapsayan Toplu İş Sözleşmesine işveren tarafı olarak Belça Ltd. Genel Müdürü Berkem Öztuğ, işçi tarafı olarak Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu imza koydu.











Başa dön tuşu