KıbrısKültür&SanatManşet

Ara bölgenin kalbinde günlük buluşmalar gerçekleştirerek çalıştılar

Antilogos Tiyatrosu, Samuel Beckett’in sembolleşmiş “Godot’yu beklerken” eserini Kıbrıs lehçesinde Türkçe ve Yunanca olarak Kıbrıs tiyatro etkinliklerinde ilk kez sahneleyeceğini duyurdu

Antilogos Tiyatrosu: Dil engelini bile ortadan kaldırıyor

Antilogos Tiyatrosu’nun açıklamasında “İki kahramanın yoğun iletişim ihtiyacı, onların iletişimlerindeki her engeli, hatta dil engelini bile ortadan kaldırmaktadır.” denildi.

Antilogos Tiyatrosu tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Godot’yu Beklerken” eserini sahneleme arzumuz Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin birlikte yaşama ve işbirliği alevini, Kıbrıs’ın ve halkımızın yeniden birleşmesi ihtiyacı ve mücadelesi alevini canlı tutma yönündeki bir içsel gereksinimden doğdu. Bizim bunu yapma şeklimiz sanatımız aracılığıyladır.

Dünya dramaturjisi açısından bir dönem noktası olan bu eser aracılığıyla iki lehçe birleşmekte ve bir olmaktadır. İki kahramanın yoğun iletişim ihtiyacı, onların iletişimlerindeki her engeli, hatta dil engelini bile ortadan kaldırmaktadır.

Estragon ve Vladimir’in konuşmaları adamızın iki toplumunun bekleyiş içerisinde doğup büyüyen bir neslinin; bir yandan 1974 savaşı hakkında –neleri unutmaması gerektiğine dair hiçbir anısı olmadan- “Unutmuyorum” ile ve diğer yandan benzer bir şekilde, gettoların travmatik tecrübeleri ile büyüyen bir neslin temsilcileri olan otuzlu yaşlardaki iki genç aracılığıyla aktarılıyor.

Söz konusu eserin sahnelenmesi fikri pandemi sırasında, iki toplum arasındaki temasların daha da zorlaştığı bir dönemde doğdu. Tiyatro grubu Dayanışma Evi’nin desteğiyle ara bölgenin kalbinde günlük buluşmalar gerçekleştirerek çalıştı.

Eserin konusu:

Gün boyunca amaçsızca dolaşan iki parya, gece olmadan az önce hiçbir zaman gelmeyen bir Bay Godot’nun gelişini bekledikleri hiçbir yerin ortasında kendilerini bulurlar. Ancak o yarın muhakkak gelecektir ve böylece Godot’nun her zaman beklenen ve hep ertelenen gelişi etrafında döndüğünden, onların yaşamı bir araya gelişleri ve bekleyişleri dışında, başka bir varoluş nedeni kazanmaz.

Konsept-yönetim-uyarlama: Kostas Silvestros

Sahne ve kostüm tasarımı: Thelma Kasulidu

Müzik: Andonis Andoniu

Işık düzeni: Kulis Şambdanis

Yönetmen yardımcısı: Vasilis Pafidis

Oyuncular: İzel Seylani, Yorgos Kiriaku

Prömiyer: 5 Mayıs 2021-Çarşamba, saat: 20.00

Oyun günleri: Her Çarşamba, Cuma ve Cumartesi, saat:20.00

Oyunu seyretmeye gelecek olanların -BM görevlilerince istendiği takdirde- ibraz etmeleri için Kimlik belgelerinin yanlarında olması gerekmektedir.

Dayanışma Evi (H4C), Marku Draku 28, 1102 Lefkoşa

Bilgi ve rezervasyon için: (00357) 99251331











Başa dön tuşu