KıbrısManşet

Yanardağ: AKP’nin KKTC ile ilgili bağımsızlık iddiaları çökmüştür

Türkiyeli Gazeteci Merdan Yanardağ, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, Kıbrıs Türk yargısı hakkında sarf ettiği tehdit ve hakaretlere hakkında konuştu

Yanardağ: AKP’nin KKTC ile ilgili tüm bağımsızlık iddiaları çökmüştür

Tele1 televizyonunda konuşan Yanardağ Erdoğan’ın, KKTC Anayasa Mahkemesi‘nin Kur’an kursları’nın düzenlenmesine ilişkin kararı sonra yaptığı açıklamaları çok sert şekilde eleştirdi.

“Erdoğan KKTC’yi resmen tehdit etti” diyen Yanardağ, “Hem de neden, Anayasa Mahkemesi kuran kurslarına yeni düzen getirecekmiş, bu laiklik değilmiş” ifadelerini kullandı.

Yanardağ, “Laiklik AKP‘nin yorumu mudur, laiklik AKP’nin ve Erdoğan’ın anladığı şey midir?” diye sordu.

Yanardağ ayrıca, Türkiye Anayasa Mahkemesi‘nin, AKP’yi laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı olmak konusunda oybirliği ile mahkum ettiğini de hatırlattı.

“AKP Türkiye’yi, siyasal islamcı bir ideoloji ve kalıba sokmaya çalışıyor”

Erdoğan’ın “Kıbrıs Fransa değildir” sözlerine işaret eden Yanardağ, ABD ve diğer batı ülkelerinin, doğuda ise Çin, Hindistan, Japonya ve Kore dahil birçok ülkenin laiklikle yönetildiğini söyledi.

Yanardağ, “Bu ülkelerde de, din ve devlet işleri birbirinden ayrıdır. Devlet işleri ve kamusal düzen, akıl ve bilime dayalı yönetilir ve din insanların özeline bırakılır” dedi.

AKP’nin laiklik tanımının ihvalci bir anlayış olduğunu da belirten yanardağ, AKP’nin Türkiye’yi, siyasal islamcı bir ideoloji ve kalıba sokmaya çalıştığını vurguladı.

“Hani KKTC bağımsızdı? Hani diğer dünya ülkelerini KKTC’yi tanımaya çağırıyorduk?”

KKTC Anaysa Mahkemesi’nin Kur’an kurslarını kapatmadığını, kursların uygulamasının yeniden düzenlenmesi kararını verdiğini belirten Yanardağ,  Erdoğan’ın açıklamalarından sonra, Kıbrıs’taki siyasi partilerin açıklama yapıp, Erdoğan’a tavır aldıklarını söyledi.

Yanardağ, “Tüm dünyanın önünde rezil olmaya gerek yok. Hani KKTC bağımsızdı? Hani diğer dünya ülkelerini KKTC’yi tanımaya çağırıyorduk? ‘Bunun bedelini ödersiniz’ demek ne demek? Bu söz nereye koyulabilir bu ilişkide?” sorularını sordu.

Yanardağ, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili tüm iddialarının da bu yaklaşımla çöktüğünü ifade etti.

“KKTC Anayasası, Türkiye’nin Anayasa’sından binlerce kat demokratiktir”

Erdoğan’ın ‘Kıbrıs Türkiye’deki uygulamaları uygulamak zorunda’ sözlerini hatırlatan Yanardağ, Kıbrıs’ın Türkiye’ye uymak zorunluluğu bulunmadığını söyledi.

Yanardağ, “Yapımına Mümtaz Soysal’ın katıldığı KKTC Anayasası, Türkiye’deki 1961 Anayası’na çok benzer. KKTC Anayasası, şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu durumla karşılaştırılamayacak kadar, binlerce kez daha demokratiktir” dedi.

“Sizin İslam yorumunuza katılmadı diye kimseye din düşmanı diyemezsiniz”

Erdoğan’ın Kıbrıs’taki sendikalarla ilgili konuştuğunu da belirten Yanardağ şunları kaydetti;

“Erdoğan, çok tehlikeli bir şey söylüyor, ‘Dine uzak sendikaların girişimiyle oldu, din düşmanı sendikalar’ diyor. Sizin İslam yorumunuza katılmadı diye kimseye din düşmanı diyemezsiniz. Herkesin İslamı bir benimseme biçimi vardır. Sizin mezhebinizden değil diye insanları suçlayamazsınız.

Müslüman olmamak zaten suç değil. İslam’ın da dünyada 100’ün üzerinde yorumu var. İki tarihsel akımı var özellikle; sunni islam ve alevi islam. Bunun dışında da onlarca mezhep, yüzlerce tarikat var.

Bunlardan birini egemen yapmaya kalkarsanız, o ülkeyi ortaçağa iade edersiniz ve mezhep savaşları içinde boğulmasına yol açarsınız. Çünkü mezhep savaşları bir ortaçağ hafızasıdır.

Erdoğan’ın yaklaşımı din merkezli bir yaklaşım. Toplumsal ilişkileri din üzerinden biçimlendirme çabası. Bunun modern dünyayla bir ilgisi yok. Kıbrıs’a yapılan bu baskı, kabul edilemezdir”

Özgür Gazete











Başa dön tuşu