KıbrısManşet

Aslım: Akıncı Kıbrıs Türk Halkının hassasiyetlerine sahip çıktı

Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın temsilcisi, akademisyen
Ahmet Aslım, BRT’de ’18. Saat Seçim Özel’ programında Pembe Paşaoğluları’nın konuğu oldu

Aslım: Akıncı Kıbrıs Türk Halkının hassasiyetlerine sahip çıktı

Aslım, Akıncı’nın görev süresi boyunca izlediği çözüm odaklı siyasetin yanısıra, Kıbrıs Türk
toplumunun demokrasi, bağımsızlık ve özgürlük iradesine sahip çıktığını vurguladı.
Aslım, “Sn.Akıncı’nın bu vizyonuna, duruşuna başka manalar yüklenmeye çalışılsa da, işin gerçeği, Akıncı’nın
Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerine sahip çıktığıdır” dedi.
Akıncı’nın çözüm odaklı siyasetinin yanısıra, Kıbrıs Türk toplumunun demokrasi, bağımsızlık
ve özgürlük iradesine sahip çıktığını belirten Aslım, bunu da ‘Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerine
sahip çıkmak’ olarak nitelendirmek gerektiğini vurguladı.

“Kıbrıs Sorunu’nda yeni bir döneme girilecek”

Berlin zirvesinin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin Kıbrıs Türk Halkının üzerinde hassasiyetle durduğu ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ısrarla savunduğu ilkeleri içermesi açısından oldukça önemli olduğunu belirten Aslım, her iki tarafın da onay verdiği metnin, iki bölgeli, iki toplumlu federal çözümü net bir şekilde teyit ettiğini, siyasi eşitlik, kararlara etkin katılım, dönüşümlü başkanlık gibi önemli hususları içerdiğini ve ucu açık olmayan sonuç odaklı süreç öngördüğünü ifade etti.
Ekim seçimlerinin ardından BM Genel Sekreteri’nin gayrı resmi 5’li toplantı çağıracağının artık net olduğunu ifade eden Aslım, Kıbrıs Sorunu’nda yeni bir döneme girileceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 11 Ekim seçimlerinin ardından halkın güçlü desteği ile görevine devam edeceğine inanç belirten Aslım, “Federasyon dışındaki seçenekler mevcut konjektürde mümkün değildir.
Eşitlik, güvenlik ve özgürlükten vazgeçmeden, ki sayın Akıncı bu unsurların vazgeçilmez olduğunu kararlılıkla belirtmektedir, federasyonla birlikte uluslararası hukukun içine girmek en aklıcı yoldur” ifadelerini kullandı.
Doğal gaz konusu ile münhasır ekonomik bölge tartışmaları bağlamında bölgemizde bir gerginliğin hakim olduğuna dikkat çeken Aslım, “Akıncı’nın da dediği gibi bu zenginlikleri bir çatışma değil, bir uzlaşı aracı olarak görmeliyiz.
Gerginlik hiçbir tarafın yararına değildir, dolayısı ile tüm tarafların diyaloğu ve işbirliği herkesin yararına olacaktır” dedi.
Akıncı’nın 5 yıllık görev süresi boyunca, 2015 yılında ortaya koyduğu ve toplumdan onay alan ‘Çözüm Odaklı Siyaset’, ‘Toplumsal Konulara Duyarlılık’, “TC ile İlişkiler’ ve ‘Bağımsız-Tarafsız Cumhurbaşkanlığı’ başlıklarından oluşan 4 boyutlu siyaset vizyonu ile hareket ettiğini belirten Aslım, önümüzdeki dönemde de bu vizyon çerçevesinde ilerleneceğini kaydetti.










Başa dön tuşu