KıbrısManşet

Tatar: Gönül rahatlığı içinde Cenevre’ye gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’ye eli güçlü ve gönül rahatlığı içinde gideceğini, Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir mutabakat içinde, yan yana yaşayan iki eşit egemen devletin işbirliğine yönelik çözüm vizyonlarını anlatacaklarını belirtti

“Erdoğan da yaptığımız çalışmaları gayet yerinde bulmuştur”

Tatar, Ankara’da bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini,
Cenevre öncesi, orada sunulacak yeni tezlerini, tekrar değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek “Memnuniyetle ifade ediyorum ki TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığımız çalışmaları gayet yerinde bulmuştur” dedi.

Kıbrıs’ta yeni bir döneme girildiğini, federasyon temelli bir anlaşma sürecinin gerçekten yoksun olduğunu söyleyen Tatar, buna yönelik görüşmelerden netice alınamadığını belirtti.

Rum tarafının özel statüsünü, tanınırlığını ve Avrupa Birliği’ndeki pozisyonunu, istismar ettiğini, Kıbrıslı Türklerle yetki ve zenginlikleri paylaşma niyetinde olmadığını belirten Tatar, bunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından da müşahede edildiğini kaydetti.

Tatar, Cumhurbaşkanı olarak geliştirdiği ve Türkiye tarafından da desteklenen yan yana yaşayan iki eşit egemen devletin işbirliği içinde bir anlaşamaya gidilebileceğini söyleyerek, “Bir anlaşma olacaksa, bu anlaşmanın temelinde devletten devlete bir görüşme sürecinin olması gerekir” dedi.

Tatar, şöyle devam etti:

Burada da yaptığımız değerlendirmede, eğer resmi müzakereye geçilecekse bunun mutlaka BM Güvenlik Konseyi tarafından da kabul edilmesi gerekir. Yani Kıbrıs’ta iki ayrı ama eşit egemen devlet olduğunu ve bu iki ayrı yapının uluslararası camiada eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerekir. Aksi takdirde bizler karşımızda Kıbrıs Cumhuriyeti biz de bir topluluk öyle bir müzakere sürecinden başarı çıkmayacağı noktasında burada hemfikir olduk.

“Gönül rahatlığı içinde Cenevre’ye gidiyoruz”

Cumhurbaşkanı Tatar, yarın Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir uçakla Cenevre’ye gideceklerini, heyette; Cumhurbaşkanlığı ekibinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ekibinin de yer alacağını kaydetti.

Cenevre’de öğleden sonra BM Genel Sekreteri ile toplantıların başlayacağını, Çarşamba ve Perşembe günleri de garantör ülkeler ve ikili temaslar şeklinde yeni vizyonlarının sunumunu yapacaklarını dile getiren Tatar, Kıbrıslı Türklere şöyle seslendi:Ben gönül rahatlığı içindeyim. Başbakanlık dönemimde de bunları söylüyordum. Seçim propagandası döneminde de iki devletliliği savundum. Halk iradesiyle bu makamdayım ve şu anda da herkesin gördüğü gibi Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir uyum ve mutabakat içinde onların desteğiyle bu yeni vizyonumuz ve tezimizi ilgili taraflara duyurmak için çalışmalarımızı netleştirmiş vaziyetteyiz. Dolayısıyla gönül rahatlığı içinde Cenevre’ye gidiyoruz.

Müzakere masalarında 50 yıl daha zaman kaybetmenin anlamı olmadığını dile getiren Tatar,
Cenevre’ye eli güçlü ve gönül rahatlığı içinde gideceğini söyledi.











Başa dön tuşu