EkonomiKıbrısManşet

Değirmencioğlu: Altın ve Gümüş ligin dibinde

Bloomberg emtia endeksi son 10 yılın zirvesinde; Altın ve Gümüş ligin dibinde

Küresel mali piyasalar, dün gün boyu ‘mide ağrısından’ kurtulmaya çalıştı. Yedikleri bir yemekten ziyade, ABD Hazine Bakanı Yellen’in ‘iletişim kazası’ dünyada enflasyonun arttığı bir dönemde, piyasaları huzursuz etti.

Artan emtia ve enerji fiyatlarının yarattığı küresel enflasyon ve faiz artırımının konuşulduğu bir ortamda, Yellen ablamızın ‘odadaki fili’ huzursuzlandırması, gün boyu temkinli hatta biraz da endişeli havanın devam etmesine neden oldu.

Günün ikinci yarısında ise, Cuma günü ABD’de açıklanacak resmi istihdam raporu öncesinde, dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentileri karşılayamaması, bir nebze de olsun günün ılımlı tamamlanmasına neden oldu.

Risk iştahının göstergesi konumunda ABD’nin Nasdaq borsası, düşüşünü ikinci güne de taşırken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi ile Dow Jones Sanayi Endeksi geceyi artıda tamamlamayı başardı.

Yellen sonrası, ABD’de her ayın ilk cuması olduğu üzere yarın açıklanacak Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi, büyük önem taşıyor.

Reuters anketine göre, tarım dışı sektörde, 650bin ile 2,1 mio kişi arasında (medyan 978bin kişi) istihdam artışı bekleniyor.

Mart ayında, 916bin kişi olarak gerçekleşen TDİ verisi ardından, Nisan ayında da gerçekleşmenin beklenti aralığının tepesinde gelmesi, Yellen’in iletişim kazasının FED cephesinde de yankı bulmasına neden olacaktır!

Hatırlayınız, FED Başkanı Powell, enflasyonun yükselişinin geçici olduğunu söyleyerek, topu işgücü piyasasındaki sorunlara atmıştı. Verinin, bu cenahta da işlerin yolunda gitmesini göstermesi, piyasaların ahengini topyekun bozabilir. Akabinde de, haftaya Çarşamba günü açıklanacak TÜFE verisi önem arz edecektir.

Bültenin devamı için TIKLAYIN











Başa dön tuşu