KıbrısKORONAVİRÜSManşet

 Kıbrıs’ın güneyinde kısıtlamalar aşamalı olarak hafifletiliyor

Rum hükümeti bugün, 8998’e mesaj göndererek günde bir kez istisnai izni yürürlükten kaldırarak 10 Mayıs’tan ay sonuna kadar sürecek ‘Coronapass’ uygulamasını tanıttı
 
Rum Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında epidemiyolojik durumu inceledi ve aşamalı olarak sınırlayıcı tedbirlerin hafifletileceğini duyurdu

Haftalık hızlı testlerini belgeleyen öğrenciler okula gidebilecekler

Tedbirler, 10 Mayıs 06.00’da başlayacak ve 31 Mayıs 05.00’e kadar devam edecek; tedbirlere haftalık hızlı test yaptıran öğrencilerin okula gitmesi ve restoranların açılması da dâhil olacak.

Sokağa çıkma yasağı gece 23.00’den sabah 05.00’e uzatılırken, kişilere, Form A’yı belgeleyerek sokağa çıkma yasağı saatlerinde işe gidip gelmeleri, bir sağlık merkezine, hastaneye, eczaneye veya veterinere gitmek gibi acil durumlar için izin verilecek.

Kamu alanlarında, (park, meydan, gezinti alanı, plaj, marina) kişi sayısı çocuklar dâhil 10 kişiyi aşmayacak.

Haftalık hızlı testlerini belgeleyen öğrenciler okula gidebilecekler. Ortaokula, liseye ve öğleden sonra okula gidenler de, okulun ilk günü, 72 saat geçerli olumsuz hızlı test belgeleyecekler.

Dışarıda akşam yemeği, büyük alışveriş merkezleri ve kantinler içindeki restoran, taverna, kafeterya, meyhane, bar, kafe ve dükkânlar için var olan protokol uygulanacak. Yemek yiyecek olanların Coronapass göstermeleri gerekecek. 1 Haziran’dan itibaren iç mekânlarda yemek yemeğe izin verilecek.

Kilise ayinleri ve diğer alanlarda diğer ibadet şekilleri için de Coronapass gösterilecek ve 16 Mayıs’a kadar sadece 50’ye kadar kişi bir araya gelebilecek. 17 Mayıs’tan itibaren ibadet alanlarındaki kişi sayısı, gerekli Coronapass gösterilerek alanın kapasitesine bağlı olarak %30 olacak. 1 Haziran 2021’den itibaren ibadet edecek kişilerin sayısı, Coronapass göstermek koşuluyla ibadet alanlarının kapasitesinin %50’si kadar olacak.

Coronapass’ın koşulları şöyle olacak:

72 saat geçerliliği olan olumsuz bir test (PCR/hızlı), en az 1 doz aşı olmak ve aşıdan üç hafta sonra Coronapass belgelemek gerekecek.

Kişinin virüse en az altı ay önce yakalanmış olması gerekecek.

Öğle yemekleri/akşam yemekler; düğün, vaftiz gibi benzeri tüm toplantılar, 16 Mayıs’a kadar çocuklar dâhil 10 kişi olacak. 17 Mayıs’tan itibaren bu toplantıların sadece dış alanlarda 200 kişiye kadar yapılmasına izin verilecek ve Coronapass gösterilecek. Kokteyller yasaklanırken 1 Haziran’da iç mekânlarda akşam yemekleri, karar verilen süreden sonra ve Coronapass belgelemekle olabilecek.

Benzer şekilde düğünler, cenaze törenleri ve vaftiz törenleri 15 Mayıs’a kadar 10 kişiyle yapılacak. 17 Mayıs’tan itibaren mekânın %30 kapasitesi aşılmamak koşuluyla 200 kişinin katılması ve bir coronapass belgesi gösterilmesi gerekecek.

Hastane, klinik, tıbbi merkezlerin ziyaretlerine, merkezin idari müdürünün onayıyla izin verilecek ve 48 saat için olumsuz bir PCR testi belgelenecek.

Açık alan ve iç mekân tiyatrolar, amfi tiyatrolar, sinemalar ve gösteri salonlarına en fazla 50 izleyicinin alınması ve bir Coronapass gösterilmesi gerekiyor. 17 Mayıs’tan itibaren iç alanların kapasitesi %30’a, dış alanların kapasitesi %50’yi aşmayacak. Coronapass belgesi geçerli olacak.

Marketler %50 kapasiteyle çalışacak ve protokole göre alışveriş yapanlar arasında 1,5 metre mesafe olacak, Coronapass gerekmeyecek.

Kamu ve özel alanlara büyük toplantılar, gösteriler, yürüyüşler, konserler, festivaller yasak olacak.
Bayiileri, Kuaför ve güzellik salonlarının faaliyeti, Coronapass olmaksızın protokolün gereklerine göre olacak. 30 Nisan’a kadar faaliyette olan spor salonları, dans okulları ve diğer spor akademileri, katılımcıların Coronapass belgelemeleri koşuluyla faaliyetlerine devam edecekler.

Şans oyunları bayileri 10 metrekareye 1 kişi esasıyla ve dışarda oturma koşuluyla çalışabilecekler. Dışarda oturanlardan Coronapass istenmeyecek.

Casinolar 16 Mayıs’a kadar kapalı kalacak, 17 Mayıs’tan itibaren mekan %30 kapasitesiyle açılabilecek, Coronapass beyan edilecek, 1 Haziran’da kapasite %50’ye çıkarılacak.
 
Yüzme havuzları 30 Nisan protokolü esasında eğitim amaçlı yeniden açılabilecek, plajlara gitmek geçen yaz uygulamada olan protokole göre Coronapass göstermeden olacak.

18 yaş altı tüm çocuklara tüm çalışma gruplarında, ayrıca spor ve sosyal toplantılar için 30 Nisan protokolü çerçevesinde, iç mekânlarda ders program dışındaki faaliyetlere izin verilecek ve her hafta zorunlu hızlı test istenecek.

Gece kulüpleri, diskolar, etkinlik alanları, kulüpler, müzik ve dans alanlarının faaliyetleri askıya alındı.

Açık hava ve iç mekân oyun alanları, lunaparklar ve tematik parklara, 16 Mayıs’a kadar gidilmeyecek, 17 Mayıs’tan itibaren sadece protokol hükümlerine uygun olarak özel toplantı (doğum günü vs) yapılmadan yeniden açılabilecekler.

Konferans ve sergiler 16 Mayıs’a kadar yapılamayacak, 17 Mayıs’tan itibaren alanın sadece %30 kapasitesine göre yeniden faaliyete geçebilecekler ancak kokteyllere izin verilmeyecek. 1 Haziran’dan itibaren kapasiteler %50’ye çıkarılacak ve konferanslara katılanlardan Coronapass istenecek.

Bakım evleri, yaşlı bakıhttp://www.kibristime.com/kibris/akinci-ve-anastasiadis-biraraya-geldi-h46005.htmlm birimleri, kronik hasta birimleri, hassas gruplara ait ev ve pansiyonlara, evsizler için eve dönüştürülen pansiyonlara ziyaretlere, günlük bakım merkezleri ve çocuk koruma birimlerine, ilgili protokol ve Coronapass belgesiyle izin verilebilecek.

Kamp alanları faaliyetlerinin ertelemesi sürecek.

Oteller 10 Mayıs’tan itibaren Coronapass belgelenmesi koşuluyla konaklamaya açılacak.

Seçim öncesi mitinglerle ilgili sınırlamalar, etkinliğin yapılacağı alanın kapasitesine bağlı olacak ve Coronapass gösterilerek katılım olabilecek. Kokteyller yasak olacak. Örneğin açık alan tiyatro ile amfi tiyatroların kapasitesi %50, kapalı tiyatrolar/amfi tiyatroların kapasitesi %30 olacak.

Kamu ve  özel sektörde çalışanların çalışmaları 16 Mayıs’a kadar evden devam edecek, 17 Mayıs’tan itibaren özel hizmetler haricinde seçenekli evden çalışma %50 kapasiteyle olacak.

Kupa finalleri için 15 Mayıs’ta izleyici sayısı stadyumun %15’ini aşamayacak ve Coronapass belgelemek gerekecek.

Özel hastanelerde ameliyatlara %80’e kadar izin verilecek, yoğun bakım birimlerinde yatanların kapasitesi de %60’ı geçmeyecek.











Başa dön tuşu