KıbrısSürmanşet

Kelle: Çiftçiler üretimden vazgeçme noktasına geldi

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, açlığın, kıtlığın, gıda savaşlarının yaşanmadığı bir dünyada, tüm yurttaşların sağlıklı bir çevrede yaşamasının temel amaçları olduğunu belirtti

Kelle: ‘Sin de kulle geçsin’ politikaları hız kazandı

Kelle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, ülkede tarım alanında 50 yıldır yaşanan yapısal sorunlara çözüm bulunamadığını söyleyerek, dünyayı etkisi alan pandemi ile birlikte bu sorunlara her geçen gün yenilerinin eklendiğini kaydetti.

Kelle, Sorunları görmezden gelerek, kolaycı yaklaşımlarla çözüm odaklı politikalar değil, ‘Sin de kulle geçsin’ politikalarının hız kazanarak devam ettiğini ifade etti.

Girdi maliyetlerinin yükseldiğini, pandemi ile birlikte pazar ağının daraldığını anlatan Kelle, doğal afetler ve kuraklıkla mücadeleden çiftçinin ağılında beslediği hayvanı fiyatında ve gününde satamadığını söyledi.

“Çiftçiler üretimden vazgeçme noktasına geldi”

Ürettiği sütü maliyetinin yarı fiyatına dahi satamayan ve sütünü döken hayvancının, kar değil kredi alamaz duruma geldiğini belirten Kelle, çiftçilerin üretimden vazgeçme ve üretim alanını terk etme noktasına geldiğini söyledi.

Tüm dünyada her geçen gün daha fazla desteklenen tarım sektörünün, ülkede destek yerine köstek modeline dönüştüğünü de anlatan Kelle, bu model nedeniyle tüketicilerin ucuz ve güvenli gıdaya ulaşmakta zorluklar yaşadığını ifade etti.

“COVİD -19 salgını süresi içinde bir kez daha tüm dünya tarımın önemini görerek tarımda ulusalcılığa geçiş yapmışlardır” diyen Hüseyin Çavuş Kelle, şöyle devam etti:

“Ülkeler sınırlarını kapatmış üretimde korumacılığa ve stoklama yöntemine geçmişlerdir. Dünya ölçeğinde gündeme gelen korumacı politikalardan ders çıkararak ülkemizde de dışa bağımlılığı artıracak politikalar yerine bir an önce üretim odaklı, ülkemiz çıkarlarına yönelik tarım politikaları oluşturup hayata geçirmeliyiz”

“Toprak Koruma Yasası’nı hayata geçirmeliyiz”

“İlk olarak tarım arazilerimizi koruyacak şekilde toprak sınıflandırması ve bununla birlikte toprak koruma yasasını hayata geçirmeliyiz” vurgusu yapan Kelle, “Ülke olarak tarım arazilerini korumalı, belirlediğimiz bitki deseni üzerinde üretim yapmalı, toprak analizlerimizi yaparak, hangi ürünü nerde yetiştireceğimizin en doğrusu olduğunu belirlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kelle, “Türkiye’den gelen su ile birlikte sulanabilecek arazilerimizin üretimdeki artışı, bununla birlikte sağlanacak ürün çeşitliliği, üretimde istikrarı sağlayacak ve tarım politikalarıyla belirlenecek destekleme modelleri ve şekilleri ile gününde yapılacak ödemelerle ‘Tarım Üretim Planlamasına’ geçilmelidir” dedi.

“Üreticilere hak ettiği değer verilmeli”

En önemli şeyin üreticilere hak ettiği değerin verilmesi olduğunu vurgulayan Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, “Çiftçimizin moralleri yükseltilmeli ve hükümet edenlere olan güven tazelenmelidir” dedi.

Kelle son olarak, “Tarımsal üretimin her aşamasında çiftçilerimizle birlikte olan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, çiftçilerimizin alın terinin ve emeğinin en yüce değer olarak görüleceği günler diler. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.











Başa dön tuşu