KıbrısManşet

Tatar: Kuzeydeki devletimiz egemen devlet olacak

Türkiye’nin 81 ilinden AKP Gençlik Kolları il başkanları, Kıbrıs’ın kuzeyinde de UBP, DP ve YDP azınlık hükümetinin Gençlik Kolları ve bazı sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Mağusa‘da Namık Kemal Meydanı’nda Türkiye-KKTC Gençlik Buluşması programı gerçekleştirildi

Tatar: Kıbrıs Türk halkı iki devlet temelinde gelecek istiyor

Programa Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Ersan Saner, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bazı bakanlar ve milletvekilleri de katıldı.

Kıbrıs Türk halkının iki devlet temelinde bir gelecek istediğini iddia eden Tatar Kıbrıs’ın güneyine seslenerek; “İki devlet var, iki egemen devlet iş birliği içerisinde bu coğrafyada barış ve huzur içerisinde yaşamaya varsalar biz her şeyimizi paylaşamaya hazırız. Ancak bizim kuzeydeki devletimiz egemen devlet olacaktır Egemen eşitlik temelinde Kıbrıs Türk halkının varlığı güvenlik içerisinde devam edecektir. Türkiye’nin garantörlüğü ve buradaki fiili varlığı devam edecektir” dedi.

“Türkiye ile geleceğimiz bir”

“Bizim Anavatan Türkiye ile gönlümüz bir, kaderimiz, bir geleceğimiz bir” diyen Tatar, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu belirtti.

Tatar, artık egemen eşitliğe dayalı iki devletin yan yana yaşayabileceği bir anlaşmanın olabileceğini Cenevre’de de haykırdıklarını kaydetti ve Cenevre toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun olağanüstü bir savunma yaptığını kaydetti.

Tatar, “Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarların korunmasında bize düşeni en iyi şekilde idrak etmek bize yakışandır” diyerek, Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesin büyük bir azim ve karalılıkla sürdüğünü ifade etti.

Tatar, KKTC gerçeğini dünyaya anlatmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Oktay:  Gençleri kardeşlik ikliminde bir arada görmekten büyük mutluluk duyuyorum

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, Türkiye’nin 81 ilinden gençlerin mili dava olan Kıbrıs’ı yüreklerine koyarak KKTC’ye geldiklerini belirterek, Türkiye ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki gençleri birlik ve beraberlik içinde kardeşlik ikliminde bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

“Bizi daha ileri adım atmaktan vazgeçiremeyecekler”

Rum tarafının uzlaşmaz ve iki yüzlü tutumunun Cenevre toplantılarında da sürmesinin Türk tarafı için şaşırtıcı olmadığını kaydeden Oktay, AB ve Batı’nın da iki yüzlülüğünün raporlara yansıdığını belirtti ve “Ne derlerse desinler, ne yaparlarsa yapsınlar bizi daha da ileri adım atmaktan vazgeçiremeyecekler.

Kararlılık ve beraberlik içerisinde dayanışma içerisinde mücadelemizi dünden daha güçlü bir şekilde devam ettireceğiz” dedi.

Kıbrıs’ın güneyinin uzlaşmaz tutumunun ve uluslararası toplumun çözüm üretmeyen yapısının her şeyi nasıl çürüttüğüne Maraş’ta şahit olunduğunu söyleyen Oktay, “Kapalı Maraş’ın açılması dahil olmak üzere KKTC’ ye yönelik insanlık ve hukuk dışı uygulamaların tamamen ortadan kaldırılamsı için Cumhurbaşkanımız liderliğinde her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Rumlara inat Yunaistan’a inat ve AB’ye inat daha da ileri adımları atmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Türk milletini kimsenin tehdit edemeyeceğini ederse de karşılığını alacağını vurgulayan Oktay, Kuzey Kıbrıs gençlerinin ambargolar nedeniyle insan haklarından mahrum kaldıklarına dikkat çekti.

Oktay: Akdeniz’den de bir müjde gelecek

Doğu Akdeniz’de sürdürülen petrol ve doğal gaz aramalarına işaret eden Oktay, yakın zamanda Karadeniz’de olduğu gibi Akdeniz’den de bir müjde gelebileceğini ifade etti.

Saner: Burası1571’den beri Türk’tür

Başbakan Ersan Saner de, bugün Geçitköy’de açılışı gerçekleştirilen projenin bir milat olduğunu, tarımsal anlamda bir devrim olduğunu Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt ve Mesarya ovalarına can suyu olacağını kaydetti. Saner, “Burası 1571’den beridir Türk’tür Türk kalacaktır. Bu toplum bu topraklarda esareti hiçbir zaman kabul etmemiştir asla da etmeyecektir” dedi.

Saner, Cumhurbaşkanı Tatar’ın ortaya koyduğu iki egemen eşit devlet statüsündeki çözüm arayışı ve Türkiye’nin buna güçlü destek vermesinin bundan sonraki görüşmelerde de ancak iki devlet statüsünde bir görüşme olabileceğinin ifade edilmesinin Kıbrıs’ta Türklüğün devamının en önemli unsuru olduğunu söyledi.

Saner, Rum tarafını egemen eşitlik emelinde iş birliği yapmaya davet ederek Kıbrıs Türk halkının egemenliğinden vazgeçmeyeceğini yineledi.

Pakdemirli: İki devlet bir gençlik işte şuan tam da karşımızda

Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, çok özel ve anlamlı bir toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, “İki kardeş vatanın kardeşleri bir arada. İki devlet bir tarih, iki devlet bir kader, iki devlet bir gelecek, iki devlet bir gençlik işte şuan tam da karşımızda iddiasında bulundu

Pakdemirli eşi benzeri olmayan asırlık bir rüyayı gerçeğe dönüştürerek Su Temin Projesi’ni toplam 3 milyar TL yatırımla hizmete aldıklarını proje ile Kıbrıs Türk halkının 50 yıllık tatlı su ihtiyacını garanti altına aldıklarını söyledi.

Amcaoğlu: Sizleri misafir etmek onurdur

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da, Türkiye’nin 81 ilinden gençlerin KKTC gençleriyle bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Amcaoğlu, “ 17. Türk devletinin bayrağının dalgalandığı bu topraklarda sizleri misafir etmek bizim için onur” dedi.

Amcaoğlu, gençliğin, geleceğin idamesinin ne anlama geldiğini bilerek, gençlere güvenerek çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.

İnan: Kıbrıs gönlümüzde ayrı bir yere sahip

AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Genel Başkanı Eyüp Kadir İnan da, Gençlik Bayramı’nı Kıbrıslı kardeşleriyle kutlamaya geldiklerini belirterek, “Kıbrıs mili dava olarak gönlümüzde ayrı bir yere sahip” dedi.

Yıldız: Ortak hassasiyette buluştuk

Okçular Vakfı Başkanı ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız da, Türkiye’den ve KKTC’den gençlerin bir araya gelerek vatan ve bayrak gibi ortak hassasiyette buluştuklarını ve Kıbrıs’ın milli dava olduğu konusunda ahitleştiklerini söyledi.

Hekimoğlu: Dünyanın bir parçası olduğumuzu göstermek istiyoruz

Kıbrıs Türk gençliği adına konuşan milli atlet Yiğitcan Hekimoğlu da, KKTC’ye uygulanan ambargolara dikkat çekerek, sanatta ve sporda uluslararası platformda eşit şartlarda adil mücadele edebilmek ve dünyanın bir parçası olduklarını göstermek istediklerini vurguladı.











Başa dön tuşu