EkonomiKıbrısManşet

AB Komisyonu: Kıbrıs, Schengen bölgesine girmek için hazır değil

Yeşil hattın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Schengen bölgesine katılımını engellediği, çünkü Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’ın ayrıcalıklı Avrupa ülkeleri grubuna katılmaya ve serbest dolaşımdan faydalanmaya hazır olduğunu düşünmediği ifade edildi

Alithia gazetesi “Kıbrıs Yeşil Hat Yüzünden Schengen Bölgesi Dışında” başlıklı haberinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Schengen bölgesine katılıma aday olmayı sürdürdüğünü yazdı.

Johansson: Kıbrıs, Schengen alanına girmek için henüz hazır değil

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile AB İçişleri Komiseri İlva Johansson’un Komiteler Koleji tarafından onaylanmasının ardından, dün Schengen bölgesinin güçlendirilmesi ve dayanıklılığına ilişkin yeni bir strateji ortaya koyduklarını kaydeden gazete, Johansson’un Rum Haber Ajansı KİPE’nin sorusuna verdiği yanıtta, Kıbrıs Cumhuriyeti‘nin Schengen alanına girmek için henüz hazır olmadığını söyledi.

Johansson, ilerlemeye hazırlandıklarını, ancak Kıbrıs’ın değerlendirilecek pozisyonda olmadığını ve şimdilik Schengen bölgesine girmeye hazır olduğunun düşünülmediğini dile getirdi.

Schinas: Shengen genişlemesinde dördüncü sırada

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas ise aynı soruya yanıtında, bu revize edilmiş stratejide kendileri için Schengen bölgesinin genişlemesinin üç ülke için öncelik teşkil ettiğini ve bu ülkelerin Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili olarak ise, bunun farklı bir durum olduğunu dile getiren Schinas, Kıbrıs’ın Yeşil Hat gibi bir özelliği yanından başka durum türlerine sahip olduğunu ifade ederek, genişleme sırasına göre Kıbrıs’ın 4’üncü sırada olduğunu dile getirdi.

Hristodulidis: 184 kilometre uzunluğundaki Yeşil Hattı etkili bir biçimde kontrol edemeyiz

Yukarıda ifade edilenleri yorumlaması istenen Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ise gazeteye yaptığı açıklamada “Kıbrıs’ın Schengen bölgesine katılamadığını, çünkü Yeşil Hattın 184 kilometre olduğunu ve sınır teşkil etmemesinden ötürü bunu etkili bir şekilde kontrol edemediklerini” savundu.

Haravgi gazetesi ise “AB: Yeşil Hat Kıbrıs’ın Schengen Bölgesine Katılımı İçin Fren” başlıklı haberinde, Rum kesimindeki girişimcilerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Schengen bölgesine katılımına ilişkin sürecin hızlandırılmasını istediklerini, çünkü bunun daimi ikamet izni verilmesi programının ileriye götürülmesine, buna ek olarak yurt dışından yatırımcı çekilmesine yardımcı olacağını düşündüklerini iletti.

Bu yöndeki talebin “altın pasaport” programının sonlandırılması yüzünden son aylarda daha da yoğunlaştığı kaydedildi.

Politis ise konuya ilişkin habere “Kıbrıs Schengen İçin Beklemede- Komisyon’a Göre Ülkemiz Siyasi Problem Yüzünden Schengen’e Girmeye Hazır Değil” başlığıyla yer verdi.











Başa dön tuşu